Radnici čačanske fabrike 15. put zaustavili izvršitelje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici čačanske fabrike 15. put zaustavili izvršitelje

  Radnici Fabrike reznog alata (FRA) u Čačku sprečili su sudske izvršitelje da zajedno sa policijom prinudno preuzmu pogon te fabrike “Kuglična vretena”.

  Radnici su odbili da napuste radna mesta čime su 15. put sprečili izvršitelje da uđu u fabrički pogon i naplate dug od poravnanja sa jednom čačanskom privatnom firmom koji je uvećan na oko 4,6 miliona dinara.

  Na kapiji fabrike bili su zakačeni veliki transparenti na kojima je pisalo “Hoćemo da radimo, nećemo na ulicu”, “Preživeli smo sankcije, bombardovanje, preživećemo i Privredni sud”, “Stop pravosudnoj i izvršiteljskoj mafiji”, “Ne izbacujte nas na ulicu, mi smo samo pošteni radnici” i “Ne damo kuglična vretena”.

  Predsednik Industrijskog sindikata FRA Dušan Đelić rekao je novinarima da se pritisak i represija nad radnicima i dalje nastavlja. “Osim prekršajnih prijava koje su radnici dobili i novčano kažnjeni, sada stižu i krivične prijave zbog sprečavanja službenih lica u izvršenju dužnosti”, naveo je Đelić.

  Prema njegovim rečima, Privredni sud u Čačku kaznio je 53 radnika FRA novčanom kaznom od po 10.000 dinara jer u februaru nisu dozvolili izvršiteljima da uđu u pogon fabrike, a načelnika policije u Čačku Draška Darijevića sud je kaznio sa 100.000 dinara, zbog “neodgovarajućeg postupanja policije” u slučaju prinudnog izvršenja.

  Đelić je ocenio da se Privredni sud u Čačku “različito ponaša u istoj pravnoj stvari”, u poređenju sa Višim i Osnovnim sudom u tom gradu.

  “Imamo rešenja iz Osnovnog i Višeg suda u kojima se odbijaju predlozi za sprovođenje izvršenja nad pognom FRA, zato što ta fabrika pripada kategoriji preduzeća koja su pod zaštitom Ministarstva odbrane jer su od strateškog značaja za potrebe namenske industrije”, rekao je Đelić.

  On je dodao da radnici FRA neće odustati od očuvanja radnih mesta i najavio da će u narednom periodu oni održati protest ispred Ministarstva pravde u Beogradu. “Hoćemo samo da sačuvamo svoja radna mesta, ovde se radi o goloj egzistenciji”, kazao je Đelić.

  Menadžment FRA je kupcu objekta pre sedam meseci dostavio ponudu kojom bi bio obeštećen, ali je on tu ponudu odbio i sada insistira na izvršenju. Fabrički sindikati i radnici istakli su da se imovina FRA od oko 200.000 evra prodaje za dug od oko 40.000 evra.
  [preporucene_vesti ids=”321019″]

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE