Radnici im STIŽU, a penzioneri - BEŽE

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici im STIŽU, a penzioneri – BEŽE

  Dok stotine hiljada stranih radnika dolaze u Nemačku da rade, sve više tamošnjih penzionera napušta zemlju i seli prema istoku jer im visina penzije ne omogućava pristojan život.

  U proteklih 10 godina, koliko traje ekspanzija nemačke privrede, broj penzionera koji su odselili u inostranstvo povećao se za osam puta, navodi Rojters.

  Primera radi, 2002. je 671 nemački penzioner svoju penziju počeo primati na Tajlandu, a 2018. bilo ih je 5.415. U Bugarskoj ih je sada 652, nasuprot njih 107 pre 18 godina.

  Najveći deo njih emigrirao je iz ekonomskih razloga s obzirom na rastući broj penzionera koji žive ispod linije siromaštva.

  Iako je rast nemačkih penzija u proteklih 10 godina bio viši od stope inflacije, povećana je i nejednakost. Tako je udeo penzionera koji žive u siromaštvu porastao sa 16 posto u 2017. na prošlogodišnjih 19 posto, pokazuju podaci saveznog statističkog zavoda.

  “Za mene, dom je tamo gde mogu sebi priuštiti pristojan život, a to nije u Nemačkoj”, rekao je za Rojters 78-godišnji mesar Valdemar Hakštater koji se sa suprugom Hildegard naselio u bugarskom selu Sirakovo.

  S njihove dve penzije od ukupno 1.200 evra imaju znatno bolji životni standard.

  Debata oko državne penzija umalo je dovela do raspada koalicije konzervativaca i socijaldemokrata. U studenom su dve stranke ipak dogovorile “osnovnu penziju” za sve koji su bili zaposleni ceo radni vek.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/najjaci-na-muci-svakom-petom-penzioneru-preti-siromastvo/

   

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE