Radnici PKB od novog vlasnika očekuju povišicu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radnici PKB od novog vlasnika očekuju povišicu

  Radnici PKB očekuju da im novi poslodavac, kompanija Al Dahra, od maja poveća plate, jer će se tokom aprila pregovarati o uslovima za novi Kolektivni ugovor, rekao je predsednik Samostalnog sindikata Milisav Đorđević.

  On je agenciji Beta rekao da će najvažniji zahtev biti da se radnicima nadoknadi bar deset do 15 odsto umanjenja zbog toga što im se, prema važećem Zakonu o radu, prelaskom kod novog poslodavca zbog prodaje PKB arapskoj kompaniji u plate više ne obračunava nadoknada po osnovu minulog rada i otežanih uslova rada.

  PKB je u oktobru 2018. godine prodat kompaniji Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata za 105,055 miliona evra. Prodato je 16.785 hektara zemljišta PKB, objekti, oprema, rezervni delovi, kao i imovina zavisnih društava – Ekolaba, Instituta PKB Agroekonomik i Veterinarske stanice PKB. Vrednost stočnog fonda je posebno obračunata na oko 18 miliona evra.

  “Uskoro ćemo početi da pregovaramo o novim uslovima za Kolektivni ugovor i imamo obećanje da će plate biti povećane”, rekao je Đorđević i dodao da se očekuju povišice koje bi plate izjednačile sa onima koje su radnici tog preduzeća imali pre privatizacije.

  Sa novim poslodavcem će se pregovarati, kako je rekao i o nadoknadi za posebne uslove rada.

  Al Dahra je preuzela potpuno upravljanje PKB 1. decembra prošle godine kada su radnici potpisali ugovore o radu na rok od pet meseci. Ti ugovori ističu 30. aprila kada će biti potpisani novi ugovori o radu i kada će Al Dahra prema kupoprodajnom ugovoru steći pravo na smanjenje broja zaposlenih.

  Prema tom ugovoru, Al Dahra je dužna da u roku od tri godine zadrži 1.000 radnika, a sada ih je 1.700. Đorđević je rekao da broj zaposlenih nije smanjen uprkos gašenju službe obezbeđenja, jer je primljeno onoliko novih radnika koliko je i otišlo.

  Prema ranijoj proceni sindikata, PKB ne može da radi bez 1.300 do 1.400 radnika. Posle prodaje PKB svi radnici su dobili otpremnine po 450 evra po godini staža, a najveća je bila oko 20.000 evra i isplaćene su iz kupoprodajne cene.

  [preporucene_vesti ids=”319797″]

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE