Radno vreme je gotovo? Idite kući! Prekovremeni rad nije dobar za vaše zdravlje - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radno vreme je gotovo? Idite kući! Prekovremeni rad nije dobar za vaše zdravlje

  Svima se desilo milion puta da ostanu duže na poslu jer: „samo da završim ovo“, „čekam da mi stigne mejl“, „neću da ostavim za sutra“ i tome slično. Istina je da ćete posla uvek imati. Ali da li vam se ikada desilo da ostanete duže na poslu zbog vašeg šefa – samo da vidi da ste još tu?

  Ovo je ozbiljan problem u Velikoj Britaniji već duže vreme, jer su zaposleni nagrađeni samo ako provedu više vremena u kancelariji, bez obzira na to da li su produktivni ili nisu.
  Prošle godine su istraživanja pokazala da se prekovremeni rad utrostručio od 2010. godine, piše Metro.co.uk. Takođe, istraživanja su pokazala i da sada radimo nedeljno 30 minuta duže nego pre 10 godina.

  U stvarnosti je to gubitak od 27 dana produktivnog vremena godišnje po osobi. Istraživanje sugeriše kako je mnogo bolja opcija odlaziti s posla na vreme. Zašto onda to ne radimo?

  “Krivica koju neki zaposleni osećaju kada dođe do kraja radnog vremena, jer ih posmatraju nadređeni, stvorila je kulturu koja ima princip: “Ako si savestan i posvećen svom poslu, ne bi trebalo da ideš kući”, rekao je Amrit Sandhar osnivač programa „Engagement Coach“.

  Ako konstantno ostajete duže na poslu, mogu da se jave određeni zdravstveni problemi, koji uključuju prezasićenost, stres i stalan umor. Povrh svega, ovi simptomi prerastaju u ozbiljnije probleme, kao što je “burnout” ili izgaranje koje je nedavno Svetska zdravstvena organizacija prepoznala kao stvarnu bolest.

  “Ostajanje na poslu prekovremeno razumljivo je kada je kriza u kompaniji ili imate neki velik projekat s vremenskim ograničenjem, ali to se ne sme dešavati često. Mozgu treba vremena da se „napuni“. Ljudi jednostavno ne mogu biti mentalno aktivni sve vreme”, napomenuo je Sandhar u razgovoru za portal Metro.

  Izvor: BIZLife/Metro/Net.hr

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE