Radno zakonodavstvo - najvažnija PITANJA i ODGOVORI

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radno zakonodavstvo – najvažnija PITANJA i ODGOVORI

  Na 45 pitanja u vezi sa pravnom regulativom i praksom zapošljavanja radnika u Srbiji, koja su poslodavci u pripremnom istraživanju naveli kao najvažnija, odgovoreno je u upravo objavljenoj brošuri Unije poslodavaca Srbije “Uređen radni odnos – doprinos dostojanstvu na radu i očuvanju radno-socijalnog mira”.

  Brošura je deo projekta “Pravni servis za poslodavce u oblasti primene radnog zakonodavstva”, koji se sprovodi u godini u kojoj se obeležava 100 godina od osnivanja Međunarodne organizacije rada, uz tehničku pomoć i usmeravanje ove značajne agencije Ujedinjenih nacija. Cilj projekta je bolje razumevanje i dosledno sprovođenje radnog zakonodavstva, kroz edukaciju poslodavaca u ovoj oblasti.

  Ovde su rasvetljeni i dobrim delom razrešeni izazovi i teškoće sa kojima se poslodavci, ali i zaposleni najčešće suočavaju u vezi sa radnim odnosom, a podeljeni su u tri faze: 1) prilikom selekcije ljudskih resursa, zasnivanja radnog odnosa, odnosno zaključivanja drugog ugovora o radnom angažovanju; 2) za vreme trajanja radnog odnosa i 3) u slučaju prestanka radnog odnosa.

  Ova publikacija, sadrži osnovna načela i usmerenje poslodavaca na propise relevantne u ovoj oblasti, izazove, probleme, pitanja sa kojima se poslodavci suočavaju prilikom selekcije ljudskih resursa, zasnivanja radnog odnosa, odnosno zaključivanja drugog ugovora o radnom angažovanju, za vreme trajanja radnog odnosa, a naročito u slučaju prestanka radnog odnosa, kao i rešenja, odnosno odgovore na sve ove nedoumice.

  Brošura je u digitalnom formatu dostupna na ovom linku (za download, posetite ovaj link) ili direktno u Uniji poslodavaca Srbije.

  Širom Srbije biće organizovani i besplatni seminari, na kojima će se poslodavcima predstaviti ova brošura, ali i Unija i njen Pravni servis, te u direktnom razgovoru sa predstavnicima privrede dati rešenja njihovih problema od strane stručnih lica Unije. Ovi skupovi će biti i dobra platforma sa koje će se poslodavci još jednom pozvati da pristupe u članstvo Unije i ojačaju njen značaj, te računaju na njenu profesionalnu, kvalitetnu i pravovremenu pomoć u cilju unapređenja i zaštite svojih poslovnih interesa.

  Unija poslodavaca Srbije, kroz svoju misiju i aktivnosti, kao odgovoran socijalni partner, nastoji da doprinese sprovođenju i razvoju ljudskih prava i međunarodnih standarda rada, a prvenstveno onih koji se odnose na dostojanstvo na radu i temeljna prava radnika – zabranu prisilnog rada i rada dece, slobodu udruživanja, prava na organizovanje i kolektivno pregovaranje, zabranu svih oblika diskriminacije, rodnu ravnopravnost, odnosno ravnopravnost polova i ravnopravno učešće žena i muškaraca u svim oblastima, jednako nagrađivanje za jednak rad i rad iste vrednosti i drugih prava.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE