Radovima 14 renomiranih slikara otvorena nova sezona u NLB Galeriji - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Radovima 14 renomiranih slikara otvorena nova sezona u NLB Galeriji

  Izložbom radova nastalih na likovnim kolonijama tokom 2018. godine Kuća umetnika Pigmalion i NLB Banka otvorili su sinoć prvu izložbu iz ovogodišnjeg programa NLB Galerije.

  Predsednik Izvršnog odbora NLB Banke Beograd Branko Greganović je na svečanom otvaranju izložbe podsetio da je NLB Galerija pokrenuta u junu 2017. godine izložbom slovenačke slikarke Majde Zorko.

  “Podsećam, od kako smo otvorili ovaj prostor za umetnost, u njemu su izlagali slikarka Majda Zorko, Bob Živković, učesnici umetničkih kolonija „Pigmalion“ iz saziva 2017. godine, kao i pet mladih srpskih umetnica u okviru projekta „Figurae Feminae“: Katarina Nedeljković, Anđela Micić, Kristina Pirković, Đerđi Ačaji i Ivana Živić”, izjavio je Greganović.

  Veliko je zadovoljstvo u svojoj galeriji imati značajna imena kakva su umetnici koji su stvarali tokom prošlogodišnjih „Pigmalionovih“ likovnim kolonijama“ rekao je Greganović i zahvalio se Gorazdu Čuku, predsedniku udruženju likovnih umetnika „Pigmalion“ na odličnoj saradnji.

  “I ove godine, pružićemo priliku mladim slikarima iz Srbije da izlažu u NLB Galeriji, jer kao društveno odgovorna kompanija želimo da podržimo razvoj kulture i pomognemo mladim umetnicima na njihovom profesionalnom putu”, dodao je on.

  Likovna kolonija „Pigmalion“, za samo dve godine postojanja u Srbiji, uspela je da kroz svoje sazive – pre dve godine u selu Leušići u Šumadiji, a prošlogodišnji u Tamnjanici podno Stare Planine, pokaže značaj i kontinuitet nasleđa figurativne i fantastične umetnosti, kroz svoj međunarodni izbor renomiranih umetnika. Za junski saziv kolonije “Pigmalion” odabrani su vrsni nemački stvaraoci – Katarina Sofi i Rajnhard Šmit, bečki slikar Peter Grik i domaći umetnici – Danica Masniković i Goran Mitrović.

  U avgustu su stvarali neki od najboljih crnogorskih umetnika – Miomir Mišo Vemić, Zoran Krulj, Ljubomir Popadić i Momčilo Macanović. U septembarskom sazivu bili su okupljeni srpski slikari – Željko Đurović, Saša Montiljo, Boban Mitrović i Marko Tubić, kao i slovenački umetnik Andrej Pavlič“ objasnila je na otvaranju izložbe Maja Živanović, selektorka prošlogodišnjeg saziva likovnih kolonija „Pigmalion“.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE