Rajfajzen želi Komercijalnu banku

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rajfajzen želi Komercijalnu banku

  Među mogućim akvizicijama Rajfajzen banke internešenel (RBI) nalazi se i Komercijalna banka u Srbiji, otkriveno je na konferenciji za novinare RBI u Beču.

  “Trenutno se u više zemalja centralne i istočne Evrope sprovodi konsolidacija bankarskog sektora u kojem želi da učestvuje RBI”, rekao je direktor RBI Johan Štrobel i dodao da su, s tim u vezi, posebno interesantni Češka, Slovačka, Bugarska i Srbija.

  Štrobel je naveo da na relevantnim tržištima RBI želi, nakon dugo vremena, da raste putem akvizicija portfolija ili kupovinom manjih banaka ako cena i okruženje budu odgovarali.

  Na konferenciji za štampu, na kojoj su predstavljeni rezultati poslovanja u 2018. godini, uprava RBI je objasnila da prati javne i polujavne diskusije o privatizaciji Komercijalne banke, napominjući da proces prodaje još nije pokrenut, prenela je austrijska agencija APA.

  Ministar finansija Siniša Mali je prošle nedelje najavio da će u maju biti raspisan tender za pronalaženje strateškog partnera i da bi ceo postupak trebalo da bude završen do kraja godine.

  Beogradski mediji su ovih dana spekulisali da je interesovanje za kupovinu Komercijalne banke pokazalo pet domaćih i stranih investitora. Vrednost banke na Beogradskoj berzi trenutno je oko 350 miliona evra.

  Republika Srbija u Komercijalnoj banci ima 42 odsto vlasništva, Evropska banka za obnovu i razvoj 24,4 posto, a Međunarodna finansijska korporacija IFC, koja je deo Svetske banke, ima deset procenata.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE