Raspisani javni pozivi: Malim i srednjim preduzećima 1,7 milijardi dinara bespovratne pomoći

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Raspisani javni pozivi: Malim i srednjim preduzećima 1,7 milijardi dinara bespovratne pomoći

  Ministarstvo privrede raspisalo je danas tri javna poziva, na osnovu kojih će malim i srednjim preduzećima i preduzetnicima (MSPP) staviti na raspolaganje 1,7 milijardi dinara bespovratne pomoći.

  Bespovratna sredstva Ministarstva privrede obezbeđena su kroz tri programa podrške – za razvojne projekte, za početnike u poslovanju i nabavku opreme, navedeno je u saopštenju.

  Javni pozivi će biti otvoreni dok se raspoloživa sredstva ne utroše, a najkasnije do kraja godine.

  U okviru programa podsticanja preduzetništva, kroz razvojne projekte u 2019. godini, Ministarstvo je opredelilo 500 miliona dinara za bespovratna sredstava, za koja se preduzeća mogu prijaviti od danas.

  Kako je objašnjeno, program je kombinacija granta koji čini do 20 odsto investicije, dok preostalih 80 odsto čini povoljan kredit Fonda za razvoj.

  U cilju ravnomernog razvoja svih delova zemlje, Ministarstvo privrede će preduzećima iz najnerazvijenijih lokalnih samouprava odobravati i veće učešće bespovratnih sredstava – do 30 odsto ukupne investicije.

  Za početnike u poslovanju i firme u početnoj fazi razvoja, Ministarstvo je obezbedilo 200 miliona dinara bespovratnih sredstava.

  Program je takođe kombinacija granta koji može činiti 30 odsto investicije, i povoljnog kredita Fonda za preostalih 70 odsto ulaganja. I po ovom programu će se odobravati veće učešće granta za firme iz nerazvijenih lokalnih samouprava – do 40 odsto ukupne investicije.

  Programom podrške malim preduzećima za nabavku nove opreme u 2019. godini, Ministarstvo je obezbedilo milijardu dinara za bespovratna sredstva.

  Danas je, u okviru ovog programa, raspisan javni poziv za partnere u sufinansiranju, odnosno banke i lizing kuće, a poziv će biti otvoren do 11. februara. Kako je saopšteno, po okončanju izbora partnera na programu i potpisivanja ugovora, Ministarstvo privrede će raspisati i javni poziv za mala i mikro preduzeća, preduzetnike i zadruge, za dodelu bespovratne pomoći.

  Program je koncipiran tako da grant može činiti 25 odsto vrednosti opreme, 70 odsto troškova finansiraju partneri kreditom ili lizingom, dok preostalih pet odsto čini učešće samog preduzeća.

  Sve informacije i dokumentacija dostupni su na internet stranici Ministarstva privrede.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE