Rast BDP u prvom kvartalu 2,3 odsto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rast BDP u prvom kvartalu 2,3 odsto

  Realni rast bruto domaćeg proizvoda Srbije u prvom kvartalu ove godine u odnosu na isti period 2018. iznosio je 2,3 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

  Budžetom je za ovu godinu planiran rast BDP od 3,5 odsto. U 2018. godini rast je bio 4,4 odsto.

  Izvoz robe iz Srbije u prvom kvartalu ove godine iznosio je 4,09 milijardi evra i za 6,9 odsto je veći nego u istom periodu prošle godine, dok je uvoz povećan za devet odsto, na 5,53 milijardi evra, saopštio je Republički zavod za statistiku.

  Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije u prva tri meseca iznosila je oko 9,63 milijarde evra, što je porast od 8,1 odsto u odnosu na isti period prethodne godine.

  Deficit je iznosio 1,44 milijarde evra i za 15,6 odsto je veći nego u prvom kvartalu 2018. godine. Pokrivenost uvoza izvozom bila je 74 odsto i manja je od pokrivenosti u istom periodu prethodne godine, kada je iznosila 75,4 odsto.

  Spoljnotrgovinska robna razmena bila je najveća sa zemljama sa kojima Srbija ima potpisane sporazume o slobodnoj trgovini. Zemlje članice Evropske unije čine 63,8 odsto ukupne razmene.

  Glavni spoljnotrgovinski partneri Srbije u izvozu su bili Nemačka, Italija, BiH, Rumunija i Rusija, a u uvozu Nemačka, Rusija, Kina, Italija i Mađarska.

  Drugi po važnosti trgovinski partner Srbije su zemlje CEFTA, sa kojima je suficit u razmeni bio 487,8 miliona dolara, koji je rezultat uglavnom izvoza poljoprivrednih proizvoda, vozila, gvožđa i čelika, električnih mašina i aparata i nafte i naftnih derivata.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE