Raste optimizam među svetskim i srpskim poslovnim liderima - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Raste optimizam među svetskim i srpskim poslovnim liderima

  Znatno je porastao broj privrednika u svetu i Srbiji koji su optimistični prema rastu globalne ekonomije – jedan je od ključnih rezultata istraživanja koju je revizorsko-konsultantska kompanija PwC sprovela među gotovo 1.300 izvršnih direktora.

  U istraživanju predstavljenom na “Kopaonik biznis forumu”, više do polovine (57 odsto) poslovnih lidera u svetu uvereno je da će se privredni rast na globalnom nivou uvećati u narednih godinu dana. To je znatno veći broj u odnosu na prošlu godinu (29 odsto) i najvećRi porast od 2012. godine, kada je kompanija PwC započela da sprovodi ankete o globalnom rastu.

  Isti stav deli i 40 odsto direktora u Srbiji, što je za devet odsto više nego prošle godine.

  “Optimističan stav izvršnih direktora kada je reč o globalnoj ekonomiji rezultat je veoma stabilnih ekonomskih indikatora. Ako se uzme obzir da je ekonomija evrozone prošle godine porasla za 2,5 odsto, što je najveća stopa rasta u poslednjih deset godina, kao i predvidjanja porasta BDP-a na većini glavnih globalnih tržišta, ne iznenadjuje toliki optimizam”, rekao je direktor za razvoj poslovanja kompanije PwC Srbija Vladislav Cvetković.

  Nešto više od polovine (54 odsto) generalnih direktora u svetu planira da poveća broj zaposlenih u narednih godinu dana, što je blagi rast u odnosu na prošlu godinu (52 odsto). Zdravstvo (71 odsto), tehnologije (70 odsto), poslovne usluge (67 odsto), komunikacije (60 odsto) i ugostiteljstvo su medju sektorima gde postoji najveća potreba za novom radnom snagom.

  Srpski poslovni lideri su optimističniji ove nego protekle tri godine kada je reč porastu broja zaposlenih, budući da je njih 58 odsto reklo da planira otvaranje novih radnih mesta.

  ZABRINUTOST

  Istraživanje, međutim, pokazuje sve veću zabrinutosti zbog nedostupnosti adekvatno obučenih kadrova, sa čime se saglasilo čak 91 odsto sagovornika u Srbiji.

  Što se tiče digitalnih veština, 85 odsto izvršnih direktora je izuzetno zabrinuto za njihovu dostupnost u zemlji u kojoj se nalaze, dok 73 odsto smatra da njihovi zaposleni ne poseduju veštine koje se danas smatraju neophodnim u eri digitalnih tehnologija. Zatim sledi zabrinutost zbog nestabilne geopolitičke situacije i širenja političkih tenzija.

  Na listi najvećih razloga za brigu visoko mesto zauzimaju brze tehnološke promene i strepnje od posledica visokotehnološkog kriminala koje su prvi put od kako se sprovodi istraživanje u Srbiji rangirane medju prvih 10 pretnji po poslovanje.

  Nedostatak kvalifikovane radne snage je 2016. godine zabrinjavalo 57 odsto direktora u Srbiji, a sada 91 odsto, što se poklapa sa bojaznima ispitanika u u svetu koji su taj problem prepoznali nešto ranije.

  Druga velika promena odnosi se na povećanu zabrinutost zbog brzine i posledica tehnoloških promena, što sada brine čak 88 odsto ispitanika u Srbiji i što predstavlja najveći skok u odnosu na prethodne tri godine. Stog je u porastu i zabrinutost zbog visokotehnološkog kriminala koji i u svetu i Srbiji, kako je ocenjeno, beleži značajan skok.

  PREKVALIFIKACIJA

  Generalni direktori su se u anketi PwC izjasnili da se slažu da je potrebna prekvalifikacija kadrova kako bi se osposobili za nova i drugačija radna mesta, dok bi obrazovni sistemi trebalo da se menja tako da omoguće sticanje odgovarajućih veština koje bi zaposlenima pomogle da se uspešno snadju u radnom okruženju koje donosi budućnost.

  Većina direktora u Srbiji prepoznaje neophodnost prekvalifikacije (64 odsto u odnosu na 67 odsto direktora u svetu) i slaže se da imaju odgovornost da omoguće prekvalifikaciju zaposlenih čija su zaduženja i poslovi automatizovani usled tehnoloških dostignuća.

  “Danas, uspešne kompanije treba da teže ka uspostavljanju saradnje sa univerzitetima, i to na svim nivoima, kako bi mladi ljudi mogli da steknu potrebna znanja i veštine. Premda zbog birokratije u pojedinim zemljama ovo nije lako ostvariti, od izuzetne je važnosti da kompanije pronadju partnere u obrazovnom sektoru koji će svojim primerom promeniti ovu situaciju”, ukazala je partner u kompaniji PwC Srbija Biljana Bogovac.

  Godišnja anketa kompanije PwC medju generalnim direktorima u svetu sprovedena je u poslednjem kvartalu 2017. godine medju 1.239 ispitanika u 85 zemalja. U Srbiju su rezultati dobijeni nakon razgovora sa 33 generalna direktora.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE