Raste zaposlenost, raste i broj smrtnih povreda radnika

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Raste zaposlenost, raste i broj smrtnih povreda radnika

  Prošle godine ukupno 53 radnika je stradalo prilikom povreda na radu, od kojih je najveći broj zabeležen u građevinarstvu i prerađivačkoj industriji, rečeno je posle sastanka resornog ministra sa predstavnicima Uprave za bezbednost na radu i preduzetnicima.

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević najavio je da će u 2019. biti usvojen novi zakon o bezbednosti i zdravlju na radu, kao i zakon o osiguranju radnika kako bi se smanjio broj smrtnih povreda na radu.

  “U prethodnom periodu smo usvojili 56 podzakonskih akata i napravili zbirku propisa u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Međutim, segment koji je nedostajao je osiguranje”, rekao je Đorđević posle sastanka.

  Đorđević je ocenio da je podatak o povećanom broju smrtnih povreda radnika u 2018. alarmantan, ali da je to posledica veće radne angažovanost ljudi i većeg broja gradilišta u Srbiji.

  “To jeste razlog, ali ne treba da bude opravdanje”, kazao je ministar. On je rekao da očekuje da Vlada Srbije uskoro donese odluku o tome da 2019. bude godina bezbednosti i zdravlja na radu.

  “Inspektori će na terenu činiti veće napore i time omogućiti da bude još više inspekcijskih nadzora nego prošle godine. Mi nismo neprijatelji radnika niti onih koji ne rade u skladu sa zakonom, već smo tu da kontrolišemo i sprečimo one koji uzimaju sebi za pravo da nekome ne pruže bezbednost i zdravlje na radu i time ugroze njegov život”, kazao je Đorđević.

  Vršiteljka dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Marina Furtula rekla je da je od 53 smrtnih povreda na radu u prošloj godini, 15 bilo u građevinarstvu, 13 u prerađivačkoj industriji, dok je preostalih 25 zabeleženo u delatnostima metalske industrije, saobraćaja i skladištenja.

  “U prethodnoj godini smo oduzeli šest licenci za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu jer ta pravna lica, odnosno preduzetnici nisu radili svoj posao u skladu sa zakonom i odgovarajućim propisima”, kazala je Furtula, naodeći da je inspekcijskim nadzorom utvrđeno da je samo 30 odsto preduzetnika radilo u skladu sa zakonom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE