RASTUĆI TREND: Država bolje plaća od privatnika - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  RASTUĆI TREND: Država bolje plaća od privatnika

  Prosečnu majsku platu od 426 evra nadmašile su zarade u javnom sektoru, dok su podbacila  primanja onih koji rade kod privatnika, a taj jaz, koji se neko vreme smanjivao, sada se ponovo povećava.

  Prosečna plata u javnom sektoru, prema podacima RZS u maju iznosila je 56.268 dinara odnosno 476 evra. S druge strane, prosečna plata u privatnom sektoru iznosila je 392 evra.

  I dok bi država mogla još da poveća plate zaposlenima u javnom sektoru, teško da će moći da učini nešto po pitanju plata kod privatnika, koje takođe rastu, ali znatno sporije.

  Poslednje tri godine videli smo smanjenje jaza između državnih i privatnih plata, ali od početka ove godine on se ponovo širi, piše Danas.

  U proseku u 2017. godini u javnom sektoru prosečna zarada je bila za 18 odsto veća nego u privatnom, a u prvih pet meseci ova razlika je povećana na 20 odsto.

  Ukoliko bi u novembru, kako je to najavio predsednik, došlo do novog povećanja plata, to bi značilo još veći jaz između zaposlenih u javnom i u privatnom sektoru.

  Izvor: Danas

  Foto: Drzavni posao

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE