Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Razgrađuje se 450 GODINA! Kazna za bacanje maski 300 EUR?

U jeku epidemije maske i rukavice su nam bile, moglo bi se reći, najbolji prijatelji. Brojevi zaraženih i preminulih su konstantno rasli, a oni koji su morali napolje, mimo preporuke da se ostane kod kuće, najviše su se družili sa ovim rekvizitima.

Kako je intenzitet epidemije u svetu opao, vanredna stanja i restrikcije postepeno ukidane, pored socijalne distance, ostala je samo još obaveza da se nose maske i rukavice.

Međutim, dok nas s jedne strane štite, s druge strane, zbog ljudske nepromišljenosti, one mogu da uzrokuju drugu vrstu problema.

Materijali od kojih se prave maske, rukavice, viziri, pleksiglas koji se sve više koristi, u najvećem broju slučajeva su nerazgradivi ili veoma teško razgradivi.

Kako navodi Plastick Attack France, za razgradnju hriuških maski u prirodi potrebno je i do 450 godina, prenosi Večernji.hr.

Ovo je bila i tema tvita koji je za 4 dana podeljen više od 25 hiljada puta.

Iako se radi o potencijalno zaraznom otpadu, sve češće se on može videti na ulicama. U Francuskoj se razmatra predlog da se uvede novčana kazna od 300 evra za bacanje ovakvog otpada.

Iako kazna za ugrožavanje javnih površina u Francuskoj već postoji i ona iznosi 68 evra, narodni poslanik francuske Nacionalne skupštine i pokretač ideje da se kazne plaćaju 300 evra Eric Pauget, smatra da ona nije dovoljna.

Primer neodgovornog odlaganja dezinfekcijskih maramica, rukavica i maski imali smo nedavno u Zagrebu. Ova oprema završavala je u kanalizaciji, a postrojenje za pročišćavanje otpadnih voda moralo je da se očisti ručno.

Izvor: BIZlife/Večernji.hr

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE