Razmena sa Austrijom može i do milijardu evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Razmena sa Austrijom može i do milijardu evra

  Robna razmena između Srbije i Austrije ove godine bi prvi put mogla da dostigne milijardu evra.

  Više od 11 odsto ukupnog srpskog izvoza u Austriju čine električni aparati za strujna kola, dok su na drugom mestu valjani proizvodi. Austrijanci kupuju i naše voće, a povećanju izvoza u ovu zemlju doprinela je i prodaja proizvoda od stakla, putničkih automobila, sapuna i preparata za čišćenje.

  Put Beča od januara do juna iz Srbije je otišlo i više od 28 tona nakita, što je verovatno rezultat poslovanja austrijske kompanije Svarovski, koja ima pogone u našoj zemlji.

  Prema poslednjim dostupnim podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prvih šest meseci ove godine međusobno smo trgovali za 406,6 miliona evra. Srbija je Austrijancima izvezla robu u vrednosti od 158,8 miliona, a uvezeno je robe za 247,8 miliona evra.

  Ekonomska savetnica u ambasadi Srbije u Beču, Nada Knežević, kaže da srpski izvoz u ovu zemlju raste po stopi od 14 odsto, dok je izvoz austrijske robe u Srbiju veći za osam odsto. Prošle godine je spoljnotrgovinska razmena dve zemlje bila oko 800 miliona evra.

  Prema podacima Privredne komore Srbije, austrijske firme nove šanse za investiranje vide u oblasti energetike, a posebno u segmentima energije vetra i biomase.

  Zainteresovani su i za izgradnju i modernizaciju hidroelektrana, deponija i reciklažnih centara, kao i u infrastrukturu, prehrambenu, metalsku, tekstilnu i drvnu industriju.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE