Razorno dejstvo koronakrize

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Razorno dejstvo koronakrize

  Razorno dejstvo krize sa koronom izazvaće dramatični privredni pad u svetu koji se za ovu i narednu godinu procenjuje na oko 12 hiljada milijardi dolara, izjavila je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristalina Georgijeva.

  To je jednako vrednosti većoj od jednogodišnjeg bruto domaćeg proizvoda evrozone, rekla je Georgijeva na onlajn konferenciji “Infrastuktura, investicije i centralna Evropa: Inicijativa 3 mora (3SI)”, u organizaciji Atlantskog saveta.

  Ona je navela da, iako Fond sada procenjuje globalne ekonomske izglede za 2020. nešto manje sumornim nego pre nekoliko meseci zbog boljih rezultata pojedinih naprednih ekonomija nego što se očekivalo, pre svega Kine, neće biti rasta ove godine.

  Za zemlje centralne, istočne i jugoistočne Evrope (CIE), pandemija znači brisanje progresa ostvarenog u poslednje tri godine, kada je region postizao najbolje rezultate u ovoj deceniji u pogledu ekonomskog rasta, jačanja konkurentnosti i unapređenja upravljanja, rekla je Georgijeva.

  Region je, prema njenim rečima, u proseku beležio rast od tri posto u smislu realnih prihoda, što je uticalo na smanjenje jaza između CIE i 15 zapadnih članica EU.

  Dodala je da je prihod po stanovniku u regionu CIE dostigao oko 55 posto prihoda po stanovniku u 15 zapadnih zemalja EU.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE