Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

    Recept za PROPAST kulinarskog carstva: Šta je uzrokovalo BANKROT Džejmija Olivera?

    Poslednje dve decenije Džejmi Oliver je bio jedan od najpoznatijih televizijskih kuvara na svetu, a do te titule je došao svojom emisijom Goli kuvar.

    Međutim, on se proteklih nekoliko godina nalazi u ozbiljnim finansijskim problemima, što je kulminiralo zatvaranjem čak 25 njegovih restorana širom Ujedinjenog Kraljevstva, piše Novac.hr.

    Grupa Jamie Oliver Restaurant u utorak je podnela zahtev za stečaj, a više od 1.000 ljudi je ostalo bez svog radnog mesta. Međunarodna franšiza Džejmi Olivera, odnosno njegov 61 restoran širom sveta, nastaviće da posluje.

    U životu su se održala i tri restorana na londonskom aerodromu Getvik, iako se ne zna na koliko dugo. Ako dođe i do njihovog zatvaranja, bez posla će ostati još 300 ljudi, što zapravo ne bi iznenadilo budući da je Oliver trenutno u minusu od 71,5 miliona funti.

    Problemi slavnog kuvara i nisu neka novost s obzirom na to da se broj njegovih restorana unutar lanca u posldnje dve godine srozao za čak 17. Oliver je za to krivio rast cena najma i rada, kao i „goste koji su krali stvari iz toaleta i ubruse, a osoblje namirnice i boce vina“.

    Rast cena najma se i dalje navodi kao jedan od uzroka propasti ovog 11 godina starog kulinarskog carstva, ali ne i kao jedini. Preciznije, kompaniju je još pre dve godine potresao referendum o Bregzitu i tadašnji pad funte zbog čega je poskupeo uvoz namirnica, a Oliverova kompanija gotovo bankrotirala.

    Kao krivac poslovnog kraha kulinarske zvezde spominje se i veliki broj restorana u Britaniji, a situaciju nikako ne čini boljom ni činjenica da je dogovor o Bregzitu odložen pa je poverenje potrošača uveliko poljuljano što je uticalo i na potrošnju Britanaca koji sve manje jedu van svojih domova. Sve ovo u kombinaciji sa, kako kažu gastrokritičari, preskupim osrednjim jelima Džejmija Olivera nije moglo da izađe na dobro.

    Dodatno, neki stručnjaci razloge za pad posećenosti restorana Golog kuvara nalaze i u nefleksibilnom poslovanju, jer se uporno opirao trendu dostave hrane.

    Izvor: Novac.hr

    Foto: Beta/AP

    What's your reaction?

    Ostavite komentar

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

    developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

    MAGAZINE ONLINE