REDAK primer: Poznatom bankaru DOŽIVOTNA zabrana rada - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

REDAK primer: Poznatom bankaru DOŽIVOTNA zabrana rada

Bivši glavni izvršni direktor američke banke Wells Fargo dobio je doživotnu zabranu da se ikad više pojavi u finansijskoj industriji, a mora da plati i 17,5 miliona dolara, kao deo nagodbe zbog optužbi u sklandalu s lažnim računima i kreditnim karticama.

Džon Stampf, koji je vodio tu banku, kažnjen je zbog svoje uloge u stvaranju, kako se to zvanično opisuje, “kulture agresivnog ispunjavanja prodajnih kvota”.

Doživotna zabrana i novčana kazna redak su primer, kažu na BBC, da je najviši direktor u nekoj banci lično kažnjen jer nije sprečio nezakonitu praksu. Uz njega, optužbe su najavljene protiv još petoro izvršnih bivših direktora banke koji su za sada odbili nagodbu.

Kako je otkriveno 2016. godine, u Wells Fargu su otvorili milione lažnih računa i kreditnih kartica za svoje klijente kako bi banka naizgled ispunila svoje prodajne ciljeve. To je trajalo, kako se ispostavilo, punih osam godina. U pitanju je barem 3,5 miliona računa otvorenih bez odobrenja klijenata.

Stampf je dao ostavku i otišao iz banke u vreme izbijanja skandala u septembru 2016. godine s otpremninom teškom 130 miliona dolara, pa mu neće biti teško da plati kaznu, prenose mediji.

Kasnije su isplivali dokazi za niz drugih nepravilnosti u toj banci. Primera radi, od 800.000 klijenata su ukupno naplatili čak 80 miliona dolara previše za auto osiguranja, a neka su vozila i oduzeli. Priznali su i da su vojnim veteranima preplaćivali refinansiranje hipoteka između 2006. i 2011. godine. Banka je zbog tih skandala bila kažnjena s milijardu dolara, a naloženo joj je i da isplati odštetu klijentima.

Prema istrazi, u banci je vladao veliki pritisak i konkurencija što je ohrabrivalo njeno osoblje da vara klijente kako bi zadržali posao. Kako piše New York Post, jedan bivši zaposleni pisao je Stampfu 2013. godine da mu je rad u Wellsu bio stersniji nego vojno iskustvo u Zalivskom ratu.

Izvor: Novac.hr

Foto: screenshot

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE