Referentna kamatna stopa ne mrda

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Referentna kamatna stopa ne mrda

  Izvršni odbor Narodne banke Srbije (NBS) odlučio je danas da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od tri procenta, saopštila je NBS.

  Izvršni odbor NBS odluku pravda očekivanim kretanjem inflacije u predstojećem periodu i efektima dosadašnjeg ublažavanja monetarne politike.

  “Nakon ovogodišnjeg minimuma u aprilu, inflacija se, očekivano, vratila u granice cilja i u julu je iznosila 2,4 procenta medjugodišnje. Prema avgustovskoj centralnoj projekciji, medjugodišnja inflacija će se u naredne dve godine kretati u granicama cilja, a do kraja 2019. ispod centralne vrednosti cilja koji je tri procenta, sa odstupanjem plus ili minus 1,5 odsto, s tim da će joj se privremeno približiti u prvim mesecima naredne godine zbog efekta niske baze s početka ove godine”, navodi se u saopštenju.

  Ocenjeno je i da su efekti prethodnog ublažavanja monetarne politike doprineli privrednom rastu, koji se ubrzava i koji je, prema proceni Republičkog zavoda za statistiku, u prvoj polovini ove godine iznosio 4,9 procenata medjugodišnje.

  “To je više od prethodne procene i najviši rast zabeležen u poslednjih deset godina. Prema oceni Izvršnog odbora, privredni rast u ovoj godini iznosiće oko četiri procenta, uz visok doprinos investicija, koje će u narednom periodu omogućiti nastavak rasta u većem broju izvozno orijentisanih oblasti privrede. Rast investicija podržan je povoljnim uslovima finansiranja i rastom kreditne aktivnosti, kao i prilivima stranih direktnih investicija”, istakla je NBS.

  Izvršni odbor smatra da je opreznost u vodjenju monetarne politike i dalje potrebna, pre svega zbog neizvesnosti na medjunarodnom robnom i finansijskom tržištu.

  Naredna sednica Izvršnog odbora NBS na kojoj će biti doneta odluka o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 8. oktobra.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife

  Piše: B.M.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE