Rekonstrukcija 7 antičkih ruševina širom sveta (GIF)

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rekonstrukcija 7 antičkih ruševina širom sveta (GIF)

  Antičke ruševine nam pružaju fascinantan pogled u prošlost, jer preko njih možemo imati uvid u to kako su ljudi živeli u prošlosti, u kakvom prostoru su se kretali i kako je izgledala njihova svakodnevica. Istoričari, arhitekte i turisti se dive ovim građevinama iz prošlih vremena, ali veoma teško mogu da steknu osećaj koliko su one zapravo spektakularno izgledale nekada.

  Zbog toga smo odlučili da se vratimo u prošlost i prenesemo rekonstrukciju nekih ruševina na njihovim prvobitnim lokacijama kroz GIF animacije. Pogledajte kako to izgleda:

  1.Partenon

  Partenon je hram posvećen grčkoj boginji Atini, zaštitnici grada Atine, izgrađen u 5. veku p. n. e. na Akropolju. To je najznačajnija sačuvana građevina klasičnog stila. Njegove dekorativne skulpture ubrajaju se u najvažnija dela starogrčke umetnosti. Partenon se smatra trajnim simbolom antičke Grčke i atinske demokratije i spada u najveće svetske kulturne spomenike.

  2.Piramida u Kobi

  Koba je veliko arheološko nalazište na Jukatanu u Meksiku iz doba civilizacije Maja. Nalazi se na oko 90 km od Čičen Ice i oko 40 km zapadno od Karipskog mora. Arheološko nalazište okružuje dve lagune, veliki broj popločanih staza i puteva koji kružno vode do bivšeg gradskog centra i centralnih piramida.

  3.Jupiterov hram

  Hram Jupitera Optimusa Maximusa bio je veliki hram na brdu Kapitolu u drevnom Rimu. Prema drevnim rimskim opisima, hram je bio dug 60 i širok 60 metara. Hram je bio ukrašen statuama od terakote, a u njemu su se čuvale i Sibilske knjige. Hram je izgoreo zajedno sa ovim knjigama, a sada imamo priliku da steknemo utisak kako je on zapravo izgledao.

  4.Hadrijanov zid

  Hadrijanov zid je naziv za 117 km dug zid koji su Rimljani podigli početkom 2. veka naše ere i koji deli britansko ostrvo na dva dela. Štitio je rimsku Britaniju, tj. današnju Englesku od napada varvara sa severa iz Albe. Uz Hadrijanov zid, koji je 1987. uvršćen na UNESKO listu svetske baštine, postojala su i utvrđenja koja su izgledala upravo ovako:

  5.Hram u Luksoru

  Hram u Luksoru je veliki kompleks hramova iz doba Starog Egipta na istočnoj obali Nila. Hram je posvećen Tebanskoj trijadi bogova: Amonu, njegovoj ženi Mut i sinu Konsu, bogu Meseca. Sagrađen je u doba Novog carstva, a Faraon Amenofis III podigao je sadašnji južni deo hrama sa Dvoranom sa stubovima i dvorištem. Tutankamon je dogradio Dvoranu sa stubovima, dok je Ramzes II sazidao veliki pilon u dvorištu sa svojim kolosalnim sedećim statuama i obeliscima.

  6.Piramida Sunca – Teotivakan

  Teotivakan je bio jedan od dva najveća grada pretkolumbovske Amerike. Nalazi se 40 kilometara severoistočno od grada Meksika, a ime Teotivakan su dali Asteci vekovima nakon pada grada. Centralna gradska avenija zvala se Avenija mrtvih. S jedne strane avenije nalazila se piramida Sunca, koja je bila druga po veličini u Americi, iza piramide u Čoluli. Tu su se nalazili i piramida Meseca, hram Kecalkoatla i mnoštvo manjih hramova i palata.

  7.Torre Argentina – Hram B

  Largo di Torre Argentina je mali trg u Rimu sa četiri rimska hrama i ostacima pozorišta Pompeja. Hram B je kružni hram koje je izgradio Kvint Lutacije Katul 101. godine pre nove ere. U njemu je tokom iskopavanja otkrivena kolosalna statua Boginje sreće koja se danas čuva u Kapitolskim muzejima.

  Izvor: BIZLife/Gradnja/Expedia

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE