REKORD BITKOINA: Skepsa investitora, dok "mali" ulagači trljaju ruke

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKORD BITKOINA: Skepsa investitora, dok “mali” ulagači trljaju ruke

  Iako je vrednost najpoznatije virtuelne valute porasla za neverovatnih 700 posto od početka godine, većina investitora kaže da ih ne privlači ulaganje u kriptovalutu.

  Teškoće prilikom utvrđivanja odgovarajuće vrednosti spekulativnog instrumenta, koji postoji manje od jedne decenije, jedan je od ključnih razloga za udaljavanje investitora od bitkoina, saglasili su se učesnici Rojtersovog Globalnog samita o perspektivama investicija u 2018. godini.

  Drugi investitori tvrde da se kriptovaluta koristi u kriminalnim radnjama, kao što su pranje novca, što je još jedan razlog da se drže podalje od te valute.

  Možete li živjeti bez bitcoina? Da. Možete li živeti bez tulipana u Holandiji? Da – izjavio je direktor kompanije Prudential asset management Sankaran Naren na samitu u Mumbaiju, aludirajući na pomamu za tulipanima u Holandiji u 17. veku.

  S idejom da tržište bitkoina, koje sada vredi oko 130 milijardi dolara, predstavlja samo “mehur” saglasila se većina učesnika foruma, koji se istovremeno održao u Londonu, Mumbaiju, Njujorku, Singapuru i Tokiju.

  Vrednost bitkoina ruši sve rekorde ove godine, a u petak se približila nivou od 8.000 dolara.

  Dok su stručnjaci, veliki investitori i drugi upućeni u svet finansijskog poslovanja izražavaju mahom skepsu prema kriptovalutama, “obični” ljudi se ne libe da u njih investiraju, a nekima se to već prilično isplatilo.

  Edi Zilan iz Klivlenda je 2012. godine dobio od roditelja 5.000 dolara da pokrene svoj fond, očekujući da uloži u neke deonice. Međutim, on je na taj novac dodao još 7.000 dolara ušteđenih od rada tokom letnjeg raspusta i počeo da kupuje kriptovalute poput bitkoina i etereuma.

  Danas 18-godišnji Zilan poseduje kriptovalute u vrednosti od preko pola miliona dolara, što mu je donelo dobit veću od 4.100 postp za samo nekoliko godina.

  Prema jednom istraživanju, čije rezultate prenosi Yahoo Finance, među 1.100 ispitanika koji su ulagali u kriptovalute, 71 posto ih je odgovorilo da im je to donelo profit. Nešto preko 20 odsto je odgovorilo da nisu ni profitirali, ni izgubili, dok ih je manje od 10 procenata imalo gubitke od ulaganja u virtuelne valute.

  Izvor: Agencije, BIZLife, Yahoo

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE