REKORD: Tesla dostigla vrednost od 100 MILIJARDI USD - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

  REKORD: Tesla dostigla vrednost od 100 MILIJARDI USD

  Tržišna vrednost američkog proizvođača električnih automobila Tesla prvi je put prebacila iznos od 100 milijardi dolara u utorak, postajući tako prva berzanska kompanija iz te industrije kojom je to pošlo za rukom.

  Istovremeno je osnivač i direktor kompanije Ilon Mask, zahvaljujući tržišnom rekordu kompanije, na putu da primi platu od 346 miliona dolara.

  Deonice Tesle su tog dana porastale za dodatnih 1,4% na 550 dolara a potom za 7,2% nakon što su analitičari New Street Research-a svoje prognoze za cenu akcije Tesle u narednih 12 meseci povećali na 800 dolara.

  Teslina tržišna vrednost mora zadržati nivo od 100 milijardi dolara u periodu od šest meseci, da bi se aktivirala prva tranša opcija koja će omogućiti Masku da kupi dodatne akcije.

  Tesla ne isplaćuje Musku mesečnu zaradu ili bonus, ali njegov paket naknada za 2018. oborio bi sve rekorde plata izvršnih direktora ako deonice nastave rast i postignu ključne ciljeve proizvodnje, ocenjuju analitičari.

  Vrednost Teslinih akcija se više nego udvostručila u poslednja tri meseca i, neposredno pre Božića, dostigle su 420 dolara po deonici. Upravo je tu cenu priželjkivao Mask, u svom naumu da firmu pretvori u klasičnu privatnu.

  Mask trenutno poseduje petinu kompanije ili 34 miliona deonica i mogao bi steći dodatnih 20 miliona ako sve bude išlo po planu.

  Tesla je nadmašio vrijednost General Motorsa i sada vredi više od GM-a i Forda zajedno, nakon burne godine u kojoj se Mask ponovno sukobio sa američkim regulatorima zbog problema u Teslinim fabrikama u Kaliforniji.

  Izvor: Investitor

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE