Rekordan broj Hrvata kupuje u BiH - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Rekordan broj Hrvata kupuje u BiH

Prekogranični šoping-turizam u Bosni i Hercegovini i dalje cveta i sve više Slavonaca prepoznaje prednosti susedne zemlje kao povoljne šoping-destinacije, o čemu svedoče i podaci o potrošnji u prošloj godini.

Strani državljani su lane, pri napuštanju carinskog prostora BiH, na graničnim prelazima podneli čak 405.781 zahtev za povrat PDV, gotovo 55.000 više nego u 2017. godini, u ukupnom iznosu većem od 17,6 miliona konvertibilnih maraka (KM), ili približno 9 miliona evra.

Povrat PDV ostvaruju na robu kupljenu u vrednosti od minimalno sto konvertibilnih maraka koju iznose izvan carinskog područja te države. Carinskoj službi na uvid daju račune, robu i original popunjenog obrasca za povrat poreza.

Prema podacima koje je Glasu Slavonije dostavio Ratko Kovačević iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH, povrat PDV zatražen je za robu kupljenu u vrednosti većoj od 121,2 miliona KM. Pokazatelji govore da su strani državljani u blagajnama BiH lani ostavili čak 10 miliona evra više nego godinu pre.

“Po graničnim prelazima vidi se u koja područja najviše dolaze strani državljani u BiH u kupnovinu. Uglavnom su to pogranična područja kamo dolazi veliki broj stanovnika iz Hrvatske i Srbije”, napominje Kovačević.

Izvor: Index

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE