REKORDI bankarskog sektora u regionu - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKORDI bankarskog sektora u regionu

  Analitičari Rajfajzena previđaju gotovo rekordnu profitabilnost bankarskog sektora u centralnoj i istočnoj Evropi (CIE).

  Daleko najprofitabilnija su tržišta Češke i Kosova*, dok su po svome oporavku najzanimljivija tržišta Rumunije, Mađarske i Ukrajine. Dobit bankarskog sektora centralne i jugoistočne Evrope za 2018. iznosi 13-14 milijardi evra, a u celoj regiji više od 30 milijardi.

  Sve je veća diferencijacija regionalnih strategija velikih prekograničnih banaka, ali Češka i Rumunija su, uz Rusiju, i dalje među glavnim tržištima velikih bankarskih grupa u CIE.

  Ruskom bankarskom tržištu pogoduju konsolidacija, ponovo dvozcifren povrat na kapital i stabilno poslovanje u Rusiji dobro ukorenjenih stranih banaka.

  Tržišni udeo austrijskih banaka u SIE opet je blizu rekorda. Potencijal za rast u centralnoj i jugoistočnoj Evropi donekle će se smanjiti, posebno u segmentu poslovanja sa stanovništvom, između ostaloga zbog kočnica regulatora.

  Analitičari su podigli očekivanja rasta za Mađarsku, Rumuniju i Ukrajinu, predviđaju solidan rast u Srbiji, Hrvatskoj i Rusiji, te očekuju blago usporavanje rasta kredita u Češkoj, Slovačkoj i Bugarskoj.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE