Rekordna godina za lizing industriju Srbije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rekordna godina za lizing industriju Srbije

  Vrednost novozaključenih lizing ugovora u Srbiji u 2017. godini iznosila je 430 miliona evra, što je za 92 miliona evra ili za 27 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je danas Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS).

  Istaknuto je da je to rekordna vrednost koju je lizing industrija Srbije zabeležila u poslednjih pet godina.

  Najveća vrednost novozaključenih lizing ugovora ostvarena je u sektoru putničkih vozila i iznosi 184 miliona evra, što je 54 miliona evra više nego 2016. godine.

  Vrednost novih ugovora u sektoru komercijalnih, teretnih i putničkih vozila povećana je za 31 milion evra, na 165 miliona evra, a u sektoru mašina i opreme četiri miliona evra, na 72 miliona evra.

  U sektoru nekretnina ugovoren je lizing od devet miliona evra, što je za tri miliona više nego 2016. godine.

  Godišnji izveštaj ALCS pokazao je da su medju najčešćim korisnicima lizinga u 2017. godini bile kompanije koje se bave delatnošću saobraćaja i informisanja, trgovine, kao i preradjivačka industrija.

  Firme koje se bave saobraćajem i informisanjem su, putem lizinga, u privredu Srbije investirale 118 miliona evra, kompanije čija je delatnost trgovina na veliko i malo 58 miliona, a one koje posluju u oblasti rudarstva i preradjivačke industrije 49 miliona evra.

  Predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije Boris Stević je kazao da je prošle godine smanjen procenat nenaplativih potraživanja po osnovu lizing ugovora usled jačanja privrede i ekonomske stabilnosti privrednika.

  On je procenio da lizing industrija ima potencijal da u narednim godinama podrži investicije u privredu Srbije čak i do jedne milijarde evra godišnje.

  Dalji rast lizinga i još veće investicije u privredu putem lizinga, kako procenjuju u ALCS, u velikoj meri će zavisiti od koraka Narodne banke Srbije (NBS) koja treba da inicira izmenu Zakona o finansijskom lizingu.

  To udruženje je predložilo smanjenje kapitalnog cenzusa za kompanije koje bi želele da se bave lizingom nepokretnosti, koji trenutno iznosi pet miliona evra.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE