REKORDNE devizne rezerve NBS - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  REKORDNE devizne rezerve NBS

  Bruto i neto devizne rezerve Narodne banke Srbije na kraju decembra 2019. godine bile su na najvišem nivou krajem godine od 2000. godine, otkad se na ovaj način prate podaci, saopšteno je iz NBS.

  Bruto devizne rezerve NBS na kraju decembra 2019. godine, prema preliminarnim podacima, iznosile su 13 milijardi i 378,5 miliona evra.

  Deviznim rezervama na ovom nivou obezbeđuje se pokrivenost novčane mase M1 od 174 odsto i šest meseci uvoza robe i usluga, što je dvostruko više od standarda kojim se utvrđuje adekvatan nivo pokrivenosti uvoza robe i usluga deviznim rezervama.

  Bruto devizne rezerve su u 2019. godine povećane za 2,1 milijardu evra, što se u celosti može pripisati aktivnostima NBS neto kupovinom deviza (evra) na domaćem deviznom tržištu (efekat 2,7 milijardi evra) – to je najzdraviji način povećanja rezervi, jer ne podrazumeva bilo kakvo zaduživanje, niti druge obaveze, navodi se u saopštenju.

  Rast rezervi ostvaren je u ambijentu snažnog razduživanja države po osnovu kredita i hartija od vrednosti (neto 0,8 milijardi evra). Neto devizne rezerve na kraju decembra iznosile su 11 milijardi i 441 milion evra i bile su veće za 2,6 milijardi evra u odnosu na kraj 2018. godine, dok su u decembru povećane za 43 miliona evra.

  Na kraju decembra 2019. bruto devizne rezerve su bile niže za 86,2 miliona evra u odnosu na kraj prethodnog meseca. Obim realizovane trgovine devizama na međubankarskom deviznom tržištu u decembru iznosio je 739,7 miliona evra i bio je za 173,2 miliona evra veći nego u prethodnom mesecu.

  U 2019. godini u međubankarskoj trgovini realizovano je ukupno 6 milijardi i 303,7 miliona evra. U decembru je vrednost dinara gotovo nepromenjena u odnosu na evro, dok je u celoj godini zabeležena je nominalna aprecijacija dinara u odnosu na evro od 0,5 odsto.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE