Renovirana Opservatorija u Novom Sadu simbol obnove kulturnog nasleđa

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Renovirana Opservatorija u Novom Sadu simbol obnove kulturnog nasleđa

  Svečanim presecanjem vrpce večeras je u Novom Sadu obeležen završetak projekta restauracije objekta Male stražare na Petrovaradinskoj tvrđavi. Ovaj projekat Exit fondacije podržala je kompanija NIS u okviru svog programa društveno-odgovornog poslovanja „Zajednici zajedno“, čime su se stekli uslovi za postavljanje Opservatorije u ovom objektu.

  Mala stražara sagrađena je u prvoj polovini XVIII veka i predstavlja kulturno dobro od istorijske i razvojne vrednosti. Ovaj objekat, unutar koga se danas nalazi Opservatorija, uz pomoć kompanije NIS neće biti prepušten daljem nagrizanju zuba vremena, a kapacitet iskorišćenosti Petrovaradinske tvrđave će biti povećan. Kompanija NIS, kao društveno-odgovorna kompanija, time daje svoj doprinos i procesu „Novi Sad Evropska prestonica kulture 2021“, stavljajući akcenat na podizanje svesti građana o značaju kulturnog nasleđa koje ih povezuje sa njihovim okruženjem i istorijom i pomaže u prenosu sistema vrednosti kroz generacije.

  Svečanom događaju na Petrovaradinskoj tvrđavi, u prostoru koji je simbolično oslikao specifičnu atmosferu astronomskih istraživanja, prisustvovao je Miloš Vučević, gradonačelnik Novog Sada, Igor Tarasov, zamenik generalnog direktora kompanije NIS, Dušan Kovačević, osnivač i direktor Exit festivala i Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada.

  Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević je prilikom otvaranja Opservatorije rekao: „Kada spojite dva uspešna tima, dva jaka brenda, dva pobednička tima u ovako divnom okruženju, onda vidite brigu koja je nedostajala i rezultate koji su falili prethodnih godina. Čestitam Naftnoj industriji Srbije, najvećoj domaćoj kompaniji, i čestitam Exit-u najvećem brendu i festivalu, ne samo Novog Sada, već i cele Srbije, koji su našli zajedničke ciljeve i uz podršku Grada i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada demonstrirali šta u stvarnom životu znači društvena odgovornost velikih kompanija.“

  Okupljenima se obratio i osnivač Exit-a, Dušan Kovačević: “Ovo je samo prvi korak u nizu aktivnosti koje će se tek realizovati u narednim godinama. Gornji grad Tvrđave je u dobrom delu obnovljen i već godinama živi kao važna turistička atrakcija Novog Sada, obnavlja se i Podgrađe, a vreme je da oživimo i obnovimo Hornverk, te da u saradnji sa Gradom i značajnim evropskim fondovima stvorimo uslove za izradu master plana obnove i uređenja kompletne Petrovaradinske tvrđave”.

  Igor Tarasov, zamenik generalnog direktora NIS-a je izjavio: „Podrškom ovakvom projektu, naša kompanija želi da doprinese očuvanju i obnovi kulturno-istorijskog nasleđa Novog Sada – grada koji je proglašen za prestonicu Evropske kulture 2021. godine. Želeo bih da kažem da mi već devet godina sa Novim Sadom sarađujemo kroz NIS-ov program „Zajednici zajedno”. U tom periodu smo zajedno realizovali više od 80 projekata. A i nama i našim prijateljima iz uprave Grada Novog Sada cilj je isti – da zajedno stvaramo bolje okruženje za sve građane ovog divnog grada. Večeras je naš partner na ovom projektu i EXIT fondacija. Sa našim prijateljima iz EXIT-a već dugo sarađujemo u promociji obrazovanja i ulaganja u mlade talente u Srbiji. I kada se udruži tako dobra energija, odlični rezultati ne mogu da izostanu. Večeras predstavljamo budućnost na delu.“

  Siniša Jokić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Grada Novog Sada je izrazio zahvalnost NIS-u, Exit-u i Gradu Novom Sadu na prepoznavanju značaja obnove Petrovaradinske tvrđave i istakao značaj uključivanja društveno-odgovornih kompanija u ovakve projekte.

  Na kraju upriličenog programa, gosti su imali priliku da tokom koktela uživaju u muzičkom nastupu grupe „MistakeMistake“, izložbi fotografija nebeskih tela, video snimcima nebeskih tela i kosmosa i demonstracijom posmatranja kosmosa na postavljenim teleskopima.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE