Rešava se sudbina "Turskog toka"

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rešava se sudbina “Turskog toka”

  Sekretarijat Energetske zajednice treba do kraja ove sedmice da se izjasni o projektu “Turski tok”, čija bi druga cev trebalo da pređe preko teritorije Srbije, objavila je današnja “Politika”.

  Kako je za taj list potvrđeno u tom sekretarijatu, čije je sedište u Beču, odgovor treba da usledi pošto je Agencija za energetiku Srbije (AERS) u oktobru prošle godine zatražila izuzeće od pristupa treće strane budućem gasovodo, koji će ići kroz Srbiju i biti povezan na bugarski i mađarski nacionalni transportni sistem.

  Savet AERS-a tada je “Gastransu”, firmi koja će graditi gasovod, odobrio oslobadjanje iz obaveze primene regulisanih cena i izuzeće od obaveze vlasničkog razdvajanja delatnosti proizvodnje i snabdevanja prirodnim gasom, predvidjenih Zakonom o energetici, piše list.

  Na pitanje da li bi odluka Energetske zajednice u ovom času mogla da bude negativna, s obzirom na to da Brisel i SAD pokušavaju da obustave gradnju “Severnog toka 2” kojim će se, baš kao i “Turskim tokom”, transportovati ruski gas, u Energetskoj zajednici za “Politiku” rekli da će se mišljenje odnositi na uticaj projekta na tržište gasa u Srbiji i regionalno gasno tržište, na sigurnost snabdevanja i na pitanje da li projekat zahteva izuzeće od evropskih pravila, kao što su razdvajanje i slobodan pristup cevovoda.

  Mišljenje će, kako se navodi, biti objavljeno na sajtu Energetske zajednice, zajedno sa vestima.

  Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović kazao je za “Politiku” da se čini sve kako bi se ovaj projekat dobio i da je erovatća vrlo visoka.

  “Srbija je spremna za izgradnju tog gasovoda. Uveren sam da će projekat zaživeti, a konačno rešenje znaće se u narednim danima”, kazao je Bajatović.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE