Restitucija: Ne može zgrada, evo ti (državne) pare

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Restitucija: Ne može zgrada, evo ti (državne) pare

  Vrednost oduzete imovine koja starim vlasnicima neće biti vraćena u pravom obliku, već kao novčano obeštećene iznosi 13,68 milijardi evra, kaže za “Blic” Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

  Osnovica obeštećenja za oduzetu imovinu koja ne može biti vraćena u naturalnom obliku, već kao obeštećenje iznosi 13.685.522.511 evra, a utvrđena je na osnovu procena koje je izvršila Poreska uprava. Trenutno je na potezu Vlada koja tek treba da utvrdi vrednost koeficijenta po kome će se obavljati nadoknada u novcu.

   – Kada Vlada bude utvrdila koeficijent i kada donese uredbu kojom će utvrditi osnovne elemente obveznica, iznos emisije, kao i uslove distribucije i naplate obveznica, Agencija će donositi pojedinačna rešenja u kojima će utvrditi iznos obeštećenja, rokove i akontaciju – kaže Strahinja Sekulić, direktor Agencije za restituciju.

  Na osnovu tih rešenja podnosioci zahteva će moći da naplate akontaciju u novcu, koja iznosi deset odsto od utvrđenog iznosa obeštećenja. Te obveznice dospevaju u roku od 12 godina i isplaćuju se u godišnjim ratama, počev od 15. decembra 2018. godine.

  U zavisnosti od godina potražilaca, zavisiće i rok za pristizanje obveznica.

  – Kako je predviđeno, za građane koji su na dan stupanja na snagu zakona, znači 6. oktobra 2011. godine starija od 70 godina, obveznice dospevaju u roku od pet godina, a za lica koja su na dan stupanja na snagu zakona bila starija od 65 godina obeznice dospevaju u roku od 10 godina – ističe Strahinja Sekulić.

  Obveznice će glasiti na ime, biće prenosive i isplaćivaće se u evrima. Maksimalan iznos koji neko lice može dobiti po osnovu obeštećenja je 500.000 evra. Inače, po važećem zakonu predviđen je iznos od dve milijarde evra za novčanu nadoknadu.

   

  Izvor: Blic

  Foto: Logo

  What's your reaction?

  Komentari

  • Joki

   Plus troškovi postupka, pa Strazbur. Ovo nije država, ovo je pakao. Sekundarna viktimizacija potomaka. Oteto neće vratiti unuci otimača.

  • Bofdan

   Čista pljačka po drugi put.Oteta i eksploatisana imovina će niti procenjena pa onda ta vrednost/tržišna/ umanjena primenom koeficijenta / nekog / a to će na kraju biti max 10-15 % vrednosti / kolaju glasine/.Zar se neko čudi kad državu vode potomci komunista koji su gori od predaka.Usput da naglasim da Agencija NE DONOSI rešenje o PRAVU na povraćaj ili naknadu u novcu dok se ne uradi procena..Onda će sve zajedno u jedno rešenje a ti se žali.

  • Dajana

   Uzeli zemlju kod kasarne "Stepa Stepanovic" prodali stanove, zaradili , a vlasnicima zemlje , deset posto vrednosti na dvanaest godina.Bravooo

  • jasna

   Čini se da je ovo jedna od najvećih grešaka komunista prema vlasnicima imovine, oduzeto za kratko vreme, korišćeno pola veka, a sada im trebaju decenija da vrate simboličnih...nekoliko procenata. Ludnica se kanda nastavlja.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE