Rezultati MOL Group za 2018: Najviši EBITDA profit od 2011. godine

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rezultati MOL Group za 2018: Najviši EBITDA profit od 2011. godine

  MOL Group je danas objavila finansijske rezultate za 2018. godinu koji pokazuju da je ova kompanija povećala svoj EBITDA (profit pre nego što se oduzmu kamata, porez na dobit i amortizacija) za 10 odsto i tako prevazišla ciljeve postavljene za 2018. godinu. Tome je doprineo stalni rast doprinosa u segmentima Upstream i Consumer Services, dok je stabilan interni učinak u segmentu Downstream delimično pao zbog oslabljenih marži.

  Čist CCS EBITDA porastao je za 16 odsto u poslednjem kvartalu u poređenju sa istim kvartalom 2017. godine, i tako dostigao vrednost od 2.69 milijardi američkih dolara za 2018. godinu. Ovakav rezultat predstavlja povećanje od 10 odsto u odnosu na 2017. godinu i značajno prevazilazi zadati cilj. MOL je nastavio sa snažnim generisanjem slobodnog novčanog toka na 1.4 milijarde američkih dolara – u čemu je Upstream segment učestvovao sa blizu 70 odsto iznosa.

  Najviše doprinosa za Grupu doneo je ostvareni EBITDA u segmentu Upstream, sa ostvarenih 1.269 milijardi američkih dolara. Ovakav rezultat predstavlja povećanje od 49 odsto ostvareno zahvaljujući višim cenama nafte i gasa, kao i višim maržama barela nafte sa britanskog Catcher Field-a. Kako je proizvodnja nafte u Catcher Field-u dostigla vrhunac, dnevna proizvodnja u četvrtom kvartalu iznosila je u proseku 115 hiljada barela ekvivalenta nafte, čime je ukupni godišnji prosek dovela do 111 hiljada.

  Čisti CCS EBITDA Downstream segmenta dostigao je 995 miliona američkih dolara za celu godinu. Pad od 16 odsto dogodio se zbog nižih marži rafinisanja i značajno nižih petrohemijskih marži. Jači interni performans – DS 2022 program koji je doneo 110 miliona dolara zbog povećanja efikasnosti – kao i veće količine, mogli su samo delimično neutralisati okruženje oslabljenih marži.

  EBITDA u segmentu Consumer Services nastavio je impresivni dvocifreni rast. U 2018. godini EBITDA dostigao je vrednost od 423 miliona američkih dolara, što je povećanje od 18% u odnosu na prošlu godinu. Ovaj uspeh vođen je dinamičnom ekspanzijom marži u segmentu negoriva, kao i zdravim trendovima na tržištu goriva. Marža na negoriva po lokaciji rasla je u proseku 15 odsto godišnje u prethodne četiri godine.

  EBITDA Gas Midstream segmenta dostigla je 189 miliona dolara u 2018. godini, što je za 15 odsto niže nego prošle godine. Razlog za to su promene tarifa i povećanje cena energenata.

   „2018. godina je bila još jedna godina sa dobrim rezultatima i sa najvišim EBITDA u poslednjih sedam godina. Takođe, ovo je bila godina stalnih promena, uključujući finalnu investicionu odluku u vezi sa POLYOL projektom. Upstream segment je generisao skoro jednu milijardu američkih dolara slobodnog novčanog toka i povećao proizvodnju“, izjavio je Zsolt Hernádi, Predsednik Uprave i glavni izvršni direktor.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Promo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE