Robot iz Niša biće "negovatelj" starih u Kini

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Robot iz Niša biće “negovatelj” starih u Kini

  Studenti i profesori, saradnici Centra za robotiku na Elektronskom fakultetu u Nišu, završili su izradu robota koji bi uskoro trebalo da bude korišćen u kineskim domovima za stare osobe.

  Robot napravljen na niškom Elektronskom fakultetu, prema rečima profesora tog fakulteta Gorana Đorđevića, jedinstven je po tome što je pet do šest puta jeftiniji od sličnih robota na svetskom tržištu.

  “Dokazali smo da robot može da se napravi za 1.500 evra i da dobro radi. Slični roboti na tržištu koštaju najmanje 10.000 evra”, kazao je Đorđević za agenciju Beta.

  Đorđević je rekao da je robot napravljen sa ciljem da zameni negovatelje u velikim domovima za stare osobe kakvi postoje u Kini.

  “Robot može da zameni ljude u jednostavnim poslovima kakvi su donošenje lekova i aparata za merenje pritiska”, izjavio je Đorđević.

  On je rekao da bi se korišćenjem robota značajno uštedelo vreme negovatelja za obavljanje poslova koji se ponavaljaju, tako da bi oni mogli da se posvete korisnicima kojima je nega zaista potrebna. Prema Đorđevićevim rečima, ideja o izradi jeftinog robota za staračke domove potekla je od stručnjaka iz Švajcarske, a američka kompanija pokušala je da razvoj robota organizuje na univerzitetu u Kaliforniji.

  “Taj pokušaj nije uspeo i naš fakultet dobio je posao u konkurenciji sa jednim kineskim univerzitetom. Razvoj i izrada robota trajali su skoro godinu dana”, rekao je Đorđević.

  On je istakao da su kineske kompanije zainteresovane da robota koga su izumeli stručnjaci u Nišu izrađuju u velikim serijama, i u toku su pregovori o proizvodnji sa firmom koja je finansirala njegovo projektovanje.

  Asistent Elektronskog fakulteta i jedan od članova tima koji je radio na izradi robota Vladimir Mitić istakao je da će stručnjaci u Nišu nastaviti da rade na usavršavanju tog savremenog uređaja.

  “Robot sada ima ekran preko kojeg korisnici mogu da komuniciraju sa negovateljima ili članovima porodice. U planu je da se omogući da na tom ekranu mogu da gledaju i televiziju ili da ga koriste kao ekran kompjutera”, rekao je Mitić.

  On je podsetio da se robot samostalno kreće i to tako da se nimalo ne prospe čaša sa vodom koja se na njega stavi.

  “Sastavni deo robota je mali frižider za čuvanje lekova na niskim temperaturama. Ima i lampu i može da, u slučaju nestanka struje u stanu korisnika, alarmira negovatelja ili druge osobe”, izjavio je Mitić.

  Saradnici Centra za robotiku istakli su da već nekoliko godina unazad rade na razvoju robota koji ne koštaju previše i to kombinovanjem jeftinih komponenti sa vrhunskim softverom.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Света

   Браво за Нишлије. Време је да се обнови нишка електронска индустрија да би се упослили сви они који уче електронику - од програмера преко дизајнера до производње..... Ниш је био гигант електронске индустрије Југославије. Радио је најбоље електронске цеви у Европи. А тек звучнике! И сад се сећају старије генерације какве су квалитете били звучници Еи. Мишљења сам да би и сад на тржишту јако добро ишла појачала са уграђеним електронским цевима као и звучници са оквиром од тешког дрвета. Не може пластика да да добар звук.... Још једном подршка и честитка Нишлијама са жељом да наставе са још успешнијим радом... Направите за ове пацере са ТВ да имају телетекст са свим нашим словима. Хвала

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE