RTB u plusu 70 miliona dinara ili u minusu 35 miliona dolara? - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RTB u plusu 70 miliona dinara ili u minusu 35 miliona dolara?

  Tvrdnje generalnog direktora RTB Bor Blagoja Spaskovskog da je u prošloj godini ostvaren profit od 73 miliona dolara je najobičnija neistina i izrečena je kako bi se održao UPPR koji se sprovodi u preduzeću, piše Danas.

  Pravi podaci, koji se skrivaju od javnosti, kažu da je u prošloj godini zabeležen gubitak od 35 miliona dolara, kaže za Danas Branislav Mihajlović, bivši zamenik direktora Rudnika bakra Bor, zavisnog preduzeća u okviru RTB Bor.

  On ističe da UPPR propisuje da ni u jednoj godini njegovog trajanja (a u RTB Bor je na snazi do kraja 2021. godine) preduzeće ne sme da bude u minusu kada je reč o poslovanju jer, ako se to desi, automatski sledi odlazak u bankrot.

  Upravo je to razlog, navodi Mihajlović, zbog koga se u javnost iznose netačne informacije o poslovanju RTB Bor.

  Razlozi za ostvareni minus su brojni. Prvi je vezan za činjenicu da već dugi niz godina RTB Bor ne predvode stručnjaci već na njegovo čelo dolaze kadrovi partija na vlasti koji nemaju nikakve kvalifikacije niti umeju da vode preduzeće na adekvatan način.

  Drugi razlog je taj što su u proteklom periodu gubici preduzeća znatno veći od prihoda. Problem je i u tome što je slab kvalitet rude koja se eksploatiše, a niska je i produktivnost rada. Takođe, država potpomaže rad preduzeća kroz subvencije, što je potpuno pogrešan i kontraproduktivan način poslovanja, objašnjava Mihajlović.

  Prema njegovim rečima, država treba da nađe strateškog partnera kako bi se obezbedilo dalje nesmetano funkcionisanje RTB Bor, ali nikako ne bi trebalo da dozvoli da većinski paket akcija i upravljačka prava u preduzeću ima strani partner, već bi to morala da zadrži u svojim rukama.

  Blagoje Spaskovski (Foto: YouTube)

  Spaskovskom Mihajlović “nedostojan priče”

  Ne želim da polemišem sa Branislavom Mihajlovićem preko novina jer su njegove izjave o poslovnim rezultatima RTB Bor politički motivisane. On je nedostojan da priča na tu temu. Poslovni rezultati RTB Bor u prošloj godini su pozitivni.

  Ti podaci su javni i pored mene u javnost su ih iznosili i predstavnici Vlade Srbije, izjavio je za Danas Blagoje Spaskovski.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • "rtb bor"

   Blagoje Spaskovski, čelnik RTB Bor je veliki majstor laži. On i kada zine laže. O veličanju proizvodnih rezultata i profita RTB Bor je poznato i vrapcima, osim ΛV. Sledeća obmana stručne i političke javnosti je da je izgrađena nova topionica, što je notorna bajkolaž. Naime, izgrađena je fleš peć za topljenje koncentrata bakra i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline, a ostali pogoni konvertora, anodna rafinacija bakra, infrastruktura (putevi, vodovodne i kanalizacione instalacije i pumpne stanice, trafostanice), skladišta sirovina, magacini su iz ranijih faza gradnje topionice. Troškovi gradnje fleš peći i fabrike sumporne kiseline koštaju iznad 300 miliona evra, što je višestruko više od plana. Gde se denu pare uložene kao da je izgrađena sasvim nova topionica i to dobro zna Sosa. Da ponovim nije izgrađena nova topionica već samo jedna peć i postrojenje za proizvodnju sumporne kiseline i ništa više i ništa manje. ΛV bi trebao da o ovome oformi stručnu grupu kako bi dokazala laži svog poltrona.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE