RTB udvostručio izvoz bakra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RTB udvostručio izvoz bakra

  Rudarsko-topioničarski basen Bor je prošle godine u inostranstvo izvezao robu vrednu 205 miliona dolara, što je skoro dvostruko više nego 2016. godine, kada je ukupna prodaja na stranom tržištu iznosila 115 miliona dolara, saopštila je ta kompanija.

  Kako se navodi u saopštenju, duplo većem izvozu doprinela je veća proizvodnja u RTB Bor, skok cene bakra, ali i konstantna potražnja za tim metalom iz zemalja u okruženju.

  Reč je, kako se ističe, o direktnom i čistom, takozvanom neto izvozu na osnovu koga u Srbiju samo ulaze devize, jer borska kompanija za proizvodnju bakra, srebra, selena, plavog kamena i sumporne kiseline ne uvozi sirovinu.

  Ako se tome doda i vrednost bakra isporučenog domaćim prerađivačima, koji je u obliku žice, praha ili trupaca opet završio u inostranstvu, indirektan izvoz RTB prošle godine iznosio je 270 miliona dolara.

  Proizvodi RTB Bor prodavani su prošle godine u Velikoj Britaniji, Grčkoj, Turskoj, Nemačkoj, Poljskoj, Italiji, Rumuniji, Hrvatskoj i Bugarskoj.

  Borski kombinat bakra je u januaru ove godine inostranom tržištu isporučio robu vrednu 15,6 miliona dolara, odnosno 12,7 miliona evra.

  Izvor: N1, Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Komentari

  • "rtb bor"

   RTB Bor je izvezao bakar i to je pohvalno. Laž je da ništa se ne uvozi, uvoze se rezervni delovi i opreme, pola prerađenog koncentrata bakra je iz uvoza ili na preradi. Ugovorena cena prerade je takva da se pokriva bakrom iz domaće proizvodnje. Takođe, troškovi proizvodnje su pokriveni ne plaćanjem potrošnje električne energije, rudarske rente i još mnogo toga, ako nije čelnik RTB Bor zaboravio. Prošle godine iz budžeta Srbije, odnosno iz džepova građana je uplaćeno u bunar zvani RTB Bor više od sto miliona evra, koje niko ne pominje, a zašto? Zato što je trajektorija kretanja tog novca sumnjiva i bez uticaja zakona fizike, već iz levog džepa u desnu ruku i to bez prestanka.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE