RTS za emitovanje u inostranstvu traži više novca

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RTS za emitovanje u inostranstvu traži više novca

  Radio-televizija Srbije (RTS), za emitovanje svojih programa u inostranstvu, od distributera traži višestruko više novca nego do sada.

  za emitovanje “preko grane” RTS traži skoro sto puta više nego što, na primer, United Group plaća za emitovanje BBC, javlja N1.

  Da bi Srbi u Crnoj gori i Bosni i Hrecegovini imali pravo da gledaju medijski javni servis Srbije, RTS od operatora traži 0,09 evra po korisniku.

  U ostalim zemljama čak pola evra, što je 27 puta veća cena od one koju javni servisi prosečno naplaćuju za emitovanje svojih programa u inostranstvu.

  Hrvatski HRT, italijanski RAI ili grčki ERT, to čine posredstvom Evropske radiodifuzne unije, iz koje je Javni servis Srbije istupio i u Sloveniji, i u Crnoj Gori i u BiH. Posao naplate naknada RTS namerava da poveri privatnoj firmi.

  “Na sastanku sa rukovodstvom RTS, predstavnicima United Group rečeno je da javni medijski servis Srbije ima predlog ugovora sa privatnom firmom koja će u ime RTS naplaćivati naknadu za emitovanje programa Javnog servisa. Taj predlog ugovora je, kako nam je rekao Dragan Bujošević, poslat Regulatornom telu za elektronske medije i Komisiji za zaštitu konkurencije, čije mišljenje očekuje”, objašnjava potpredsednica United Group Dragica Pilipović Chaffey.

  Za N1 u Komisiji za zaštitu konkurencije kažu da taj predlog ugovora iz RTS nisu dobili. U međuvremenu, United Group koja distribuira programe RTS u zemljama regiona i širom sveta, saopštava da je novi cenovnik Javnog servisa Srbije neprihvatljiv.

  Poređenja radi, za emitovanje BBC United Group plaća 0,0052 evra po pretplatniku, što je 96 puta manje od cene koju traži RTS.

  Ne samo za inostranstvo – RTS traži dodatnu naknadu i za nestandardne usluge u Srbiji, tako da bi odloženo gledanje programa Javnog servisa ili gledanje na mobilnim telefonima moglo da postane prošlost jer za te usluge operatori moraju dodatno da plate Javnom servisu.

  O motivima ovih odluka, direktor RTS-a nije želeo da govori za N1. Samo je kratko odgovorio da isti cenovnik važi za sve distibutere RTS proograma.

  Izvor: N1

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE