Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

RTV sprema 250 otkaza. Medijska udruženja: POGUBNO

Novinarska i medijska udruženja ocenila su kao “pogubnu” najavu da će iz Radio-televizije Vojvodine (RTV) biti otpušteno više od 250 novinara i medijskih radnika koji su angažovani putem agencija za iznajmljivanje radne snage i pozvala rukovodstvo RTV-a da to spreči ili da podnese ostavku.

“Smatramo da je reč o grubom i daljem urušavanju javnog medijskog sistema u Srbiji. Nastavak sužavanja novinarskog i produkcijskog kadra u toj medijskoj kući otvara novu sezonu talasa otpuštanja u sektoru informisanja, na šta smo još početkom epidemije ukazali. Ukoliko javni medijski servis ne može da funkcioniše bez poteškoća, šta da očekuju drugi mediji u Srbiji”, navela su novinarska i medijska udruženja u saopštenju za javnost.

Dodali su da RTV već duže vreme beleži pad kvaliteta programa, “bez jasne volje rukovodstva te kuće da se situacija popravi” i naveli da su loše poslovne odluke samo nastavak tog procesa.

U saopštenju se dodaje da su loše uređeno finansiranje javnih medijskih kuća u Srbiji, politički uticaj i urušavanje uređivačkog koncepta samo produbili krizu koja je u ovoj godini rebalansom republičkog budžeta, kojim je smanjen novac tom mediju, “dobila novu dimenziju – ugroženost operativnih kapaciteta RTV”.

“Pozivamo rukovodstvo RTV da hitno nađe rešenje za očuvanje radnih mesta, a ukoliko u tome ne uspe, da podnese ostavku”, navodi se u saopštenju.

Saopštenje su potpisali Asocijacija nezavisnih lokalnih medija Lokal pres, Asocijacija onlajn medija (AOM), Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine.

Izvor: 021

Foto: screenshot

What's your reaction?

Komentari

  • Sofi

    Da li se iko seca ljudi, kolega novinara koji su izbaceni na ulicu pre par godina u medijskim kucama gradova u Vojvodini ? Podobni su zavrsili u RTV urednistvima. Zucnuli nisu . Eee kolege...

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE