Rudan: DRUGI KARANTIN preti - od 100 zaraženih do 10.000 za dve nedelje - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rudan: DRUGI KARANTIN preti – od 100 zaraženih do 10.000 za dve nedelje

  Ugledni hrvatski epidemiolog Igor Rudan upozorio je na opasnosti prebrzog ukidanja mera za širenje koronavirusa u državama u kojima epidemija jenjava, poput Hrvatske.

  Iako se do sada u borbi protiv širenja ovog virusa pokazala odlično, o čemu svedoči i broj od 36 umrlih, Hrvatskoj se i dalje može dogoditi scenario nekih drugih evropskih država u kojima je stopa obolevanja i broj umrlih daleko veći, ukoliko se virus posle izlaska iz karantina podceni i dogodi se slobodno širenje virusa među stanovništvom, upozorio je Rudan u opsežnom tekstu u Večernjem listu.

  Rudan je naveo primer Singapura, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara i Japana, koje trenutno imaju bukteće epidemije COVID-19 u slobodnom širenju, pa su uveli stroge karantine – nešto što bi pre još samo nedelju ili dve malo ko očekivao.

  Rudan je izneo scenario šta bi se u Hrvatskoj ili bilo kojoj drugoj zemlji moglo dogoditi sa širenjem virusa ukoliko bi u trenutku popuštanja mera u zemlji bilo stotinjak zaraženih koji još nisu vidljivi i tek ih treba otkriti testiranjem.

  “Na žalost, ako se potpuno popuste sve mere opreza, tih stotinu zaraženih već za nedelju dana dovešće do 1.000 zaraženih, a tih 1.000 za idućih sedam do deset dana do 10.000. To će značiti novi karantin, ali ovoga puta verovatno i duži. Zašto? Jer među tih 10.000 zaraženih za koje očekujemo da će razviti simptome bolesti, njih oko 5 odsto zahtevaće intenzivnu negu i respiratore. To je čak 500 ljudi. Zato bi i broj žrtava u Hrvatskoj tokom tog, drugog karantina, umrlima u prvom talasu pridodao još barem 200 ili 300 umrlih u drugom. To bi bila verovatna posledica samo dve nedelje potpunog popuštanja svih mera. Toliko se brzo širi ovaj virus i tako nas lako svojom golemom brzinom širenja stavlja pred velike probleme i vrlo teške odluke”, objašnjava on.

  Zbog toga je upozorio da je ukidanje mera zabrane veoma zahtevan poduhvat sa neizvesnim ishodom i da je potrebno dobro isplanirati i sprovesti ga kako posledice ne bi  bile nepredviđene.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/covid-19/primer-singapura-prerano-opustanje-moze-se-na-kraju-zavrsiti-katastrofom/

  Izvor: BIZLife/Večernji list

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE