Rusi optužili švajcarskog konditorskog diva: Čokolada gora nego u ostatku Evrope

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Rusi optužili švajcarskog konditorskog diva: Čokolada gora nego u ostatku Evrope

  Federalna antimonopolska služba Rusije (FAS) pokrenula je slučaj zaštite potrošača protiv švajcarskog proizvođača čokolade Lindt, rekavši da je čokolada koja se prodaje u Rusiji slabijeg kvaliteta od one koja je dostupna u zapadnoj Evropi.

  FAS je saopštio da je brend reklamirao svoju čokoladu u Rusiji na osnovu „garantovanog kvaliteta proizvoda“ i „visoke reputacije u proizvodnji“. Međutim, u testovima kvaliteta na Lindtovim proizvodima koji su sprovedeni 2019. godine, FAS je navodno utvrdio da su čokoladni proizvodi u Rusiji gori od onih koji su dostupni u drugim zemljama.

  Antimonopolska služba navodi da su ovim prevareni ruski potrošači i da bi lažno reklamiranje moglo brendu da da nepravednu konkurentsku prednost u odnosu na njegove rivale.

  Reklamiranje brenda „stvara utisak da je ruskim potrošačima ponuđen isti proizvod koji se proizvodi i prodaje pod istim brendom u zapadnoj Evropi“, navodi se u izjavi agencije.

  “Kad proizvođači nude prilagođene proizvode ruskim potrošačima … i ne informišu ih o tome, Agencija takve postupke doživljava kao kršenje antimonopolskog zakonodavstva”, rekao je Andrej Kaševarov, zamenik šefa FAS-a.

  Dodao je da bi Lindtove akcije mogle „preraspodeliti potražnju na tržištu i dovesti do toga da proizvođač dobije neopravdane koristi koje su negativno uticale na konkurenciju“.

  FAS je saopštio da je prvo upozorio Lindt na svoje nalaze u decembru 2019. Kazao je da od tada nije dobio zadovoljavajuć odgovor od proizvođača čokolade i da će zbog toga pokrenuti slučaj protiv ruske podružnice Lindta i Sprunglija.

  Kompanija bi mogla biti kažnjena sa između 100.000-500.000 rubalja (1.100 do 5.600 evra).

  Lindt je odbacio optužbe i naveo da njihovo testiranje nije pokazalo „suštinske razlike“ između čokolade koja se prodaje u Rusiji i na drugim evropskim tržištima.

  “Svi proizvodi pod brendom Lindt koje nam isporučuje Ruska Federacija u potpunosti su u skladu sa istim standardima proizvodnje i kvaliteta kao i oni koji se isporučuju u ostatku Evrope i širom svita”, navodi se u saopštenju kompanije.

  „Naše fabrike nemaju posebne proizvodne pogone ili odvojene proizvodne linije za proizvode koji se prodaju u Rusiji ili bilo kom drugom regionu i mi koristimo iste sirovine jednakog kvaliteta za sve recepte proizvoda, bez obzira da li će se prodavati u Rusiji ili u bilo kojoj drugoj zemlji. Jedna serija čokolade Lindt može se prodati u Rusiji i Švajcarskoj, Nemačkoj, Francuskoj ili u mnogim drugim zemljama. Oznake se mogu razlikovati. Čokolada će biti ista”, navodi poznati proizvođač čokolade.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE