Rusi se drže TRADICIJE: Porasla potražnja za lukom i još tri namirnice - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Rusi se drže TRADICIJE: Porasla potražnja za lukom i još tri namirnice

Potražnja za đumbirom, limunom, lukom i medom u Rusiji je naglo skočila usled epidemije koronavirusa. To je najverovatnije posledica tradicionalnog uverenja u njihovo blagotvorno dejstvo na gotovo sve bolesti.

Prodaja đumbira je od 23. marta do 2. aprila porasla za 136 odsto, a prosečna cena za tu namirnicu veća je za 71 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Osim đumbira, potražnja za limunom je istovremeno porasla za 54 odsto, a prosečna cena veća je za 49 odsto. Kada je u pitanju luk, prodaja je škočila za šest odsto, a cena je ostala na istom nivou kao i prošle godine.

„Mislim da je ovo privremeni rast cena, zbog nagađanja da te namirnice pomažu u borbi protiv koronavirusa”, komentarisao je direktor nacionalne unije proizvođača voća i povrća Mihail Gluškov, prenosi Index.hr.

Mnogi Rusi smatraju da koren đumbira ima terapijsko svojstvo, za luk se smatra da jača imunitet, a za limun važi daa ima velike količine vitamina C.

Skočila je i potražnja za medom – tokom deset dana za 19 odsto, uz istovremeni rast cene za devet odsto.

Gluškov smatra da se Rusija neće suočiti s nestašicom luka, uprkos tome što domaća proizvodnja pokriva osam do deset odsto potreba, a ostatak se uvozi iz Kine.

Izvor: Index.hr

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE