Ruska "ekonomska" invazija na Srbiju

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ruska “ekonomska” invazija na Srbiju

  U Beogradu će od 14. do 16. marta biti održani peta jubilarna međunarodna industrijska izložba “Ekspo Rusija–Srbija 2018” i 5. Beogradski biznis forum na kojem će, pored srpskih firmi, učestvovati predstavnici više od 200 ruskih kompanija.

  Kako je najavljeno, smotra će okupiti veliki broj, kako predstavnika malog i srednjeg biznisa, tako i krupnih kompanija iz energetike i energetski štedljivih tehnologija, rudarstva, građevinarstva, nafte industrije, kao i medicine, IT tehnologija i turizma, a jedna od glavnih tema biće i unapređenje zajedničke saradnje na polju IT industrije, piše Sputnjik.

  Predsednik Trgovinskog predstavništva Ruske Federacije u Srbiji Andrej Hripunov kaže da upravo razvoj inovacionih tehnologija predstavlja budućnost saradnje Srbije i Rusije, a kao primer je naveo i plan Vlade Rusije da sa Vladom Srbije osnuje radnu grupu za razvoj inovacija.

  On je podsetio i da je pre nekoliko meseci tehnološki park “Skolkovo” iz Moskve uspostavio partnerski odnos sa tehnološkim parkom “Zvezdara” iz Beograda, što je omogućilo ruskim firmama da budu bolje predstavljene u Srbiji.

  Hripunov je istakao i da veliku pažnju treba posvetiti malim i srednjim kompanijama, jer upravo one, ako izuzmemo energetiku i druge velike kompanije, ostvaruju trećinu ukupne robne razmene između Rusije i Srbije.

  Upitan da prokomentariše i nedavnu izjavu vicepremijera Rusije Dmitrija Rogozina da je trgovinska razmena između Rusije i Srbije porasla za 23,1 odsto, Hripunov je rekao da to nije bio pojedinačni slučaj, već da se radi o stalnom i stabilnom rastu.

  “Ta saradnja bi se mogla produbiti potpisivanjem sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom ekonomskom unijom, stoga je potrebno to učiniti što je moguće pre, budući da će taj sporazum važiti sve dok Srbija ne bude ušla u Evropsku uniju”, dodao je.

  Direktorka sektora za međunarodne odnose Privredne komore Srbije (PKS) Jelena Jovanović je potvrdila da je trgovinska razmena Srbije i Rusije u porastu i precizirala da je ona za 2017. godinu iznosila 2,5 milijardi dolara.

  “Sve je jača saradnja u oblasti visokih tehnologija, a tradicionalno najviše sarađujemo na polju farmacije, turizma i poljoprivrede”, dodala je.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Komentari

  • Borka

   Naslov vam je sizofren !?! Nema nikakve invazije u Srbiju ni na EU samo rat izvozno uvoznog lobija prenesen iz Brisela u Srbiju ,ako pogledate koliko milijardi kvinta korpiranata trguje sa Rusijom pored sankcija ,98% kvinta izvoznika -uvoznika EU/Rusija nije porusilo most trgovine sa Rusijom !? A nije ni blokiralo gas,rude,minerale,i druge ekonomske ugovore pre sankcija Rusiji sa Rusijom ,nepozeljnih pa nigde ne pisu u EU ni lovci konkurentnih korpiracija koje su i lobirale sankcihe made in Soros da imaju invaziju iz Rusije,ali podmetnul spin dezinformaciju sa ovim naslovom !

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE