Ruski GIGANT sprema MEGA projekat

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ruski GIGANT sprema MEGA projekat

  Ruski energetski gigant Gasprom priprema mega projekat vredan više od 14 milijardi dolara, pišu Vedomosti, pozivajući se na nekoliko izvora.

  Moguće je da će dva gigantska pogona – jedan za preradu gasa, a drugi gasno-hemijski pogon biti izgrađeni u regionu Jamala, a preliminarna vrednost ovog ogromnog projekta koji priprema Gasprom je procenjena na 14,1 milijardi dolara, pišu Vedomosti.

  Predstavnici Gasproma su prošle godine pregovarali s potencijalnim stranim partnerima — saudijskom SABIC i azerbejdžanskom kompanijom SOCAR. Detalji pregovora nisu poznati, a ruska kompanija priprema detaljnu procenu projekta.

  Vedomosti tvrde da će kapacitet pogona za preradu gasa iznositi oko 40 milijardi kubnih metara, od čega će 37,8 milijardi biti prečišćeni metan, 2,3 miliona etan, dok će s 0,8 miliona kubnih metara biti zastupljen tečni naftni gas (TNG).

  Dve poslednje komponente će biti sirovine za drugo postrojenje, a njegov planirani kapacitet iznosi 2,1 miliona tona polietilena.

  Gasprom očekuje da će 9,9 milijardi dolara od ukupnog iznosa biti obezbeđeno iz kredita. Istovremeno, 9,8 milijardi je predviđeno za gasno-hemijsko postrojenje, a 4,3 milijarde na postrojenje za preradu gasa.

  Stručnjaci pretpostavljaju da će region Jamala u kome je planirana izgradnja, imajući u vidu njegove surove uslove, otežati sprovođenje projekta, ali ovaj faktor neće suštinski uticati na njegovu vrednost.

  Istovremeno, zbog niskih operativnih troškova proizvodnje, proizvodi u potpunosti mogu biti konkurentni na tržištu Evrope i azijsko-pacifičke regije.

  Ovaj gigantski poduhvat nazivaju velikim investicionim projektom, koji ima dugoročni uticaj na razvoj društva, a u teoriji treba da podstiče ekonomski rast i doprinese rešavanju velikih socijalno-ekonomskih pitanja.

  Protekle godine, Gasprom je završio dva takva projekta – gasovode “Snaga Sibira” i “Turski tok”, dok je puštanje u rad “Severnog toka 2” odloženo na najmanje godinu dana zbog američkih sankcija.

  Izvor: Sputnjik

  Foto: Gazprom

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE