RZS: U Srbiji skoro TRI MILIONA zaposlenih

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  RZS: U Srbiji skoro TRI MILIONA zaposlenih

  U četvrtom kvartalu 2019. godine u Srbiji je bilo 2,93 miliona zaposlenih i 314,1 hiljada nezaposlenih lica, navodi se u rezultatima ankete o radnoj snazi koju je objavio Republički zavod za statistiku.

  Stopa zaposlenosti u tom periodu bila je 49,7 procenata, dok je stopa nezaposlenosti iznosila 9,7 odsto.

  Poredeći podatke za ovaj kvartal sa situacijom godinu dana ranije, RZS je konstatovao da je međugodišnji rast broja zaposlenih bio 120,9 hiljada, a da je nezaposlenost smanjena za 102,5 hiljada ljudi.

  “Rast broja zaposlenih ujednačen je u svim regionima Srbije, pri čemu je dominantniji kod lica starijih od 45 godina, kao i kod lica sa srednjim stepenom obrazovanja”, navodi se u saopštenju RZS i dodaje da je najveći rast zaposlenosti bio u Prerađivačkoj industriji i u sektoru Građevinarstvo.

  U ovom periodu, u odnosu na treći kvartal 2019. godine, zaposlenost je rasla samo u Beogradskom regionu, navodi RZS i dodaje da je razlog tome što su neaktivna lica prešla u kategoriju zaposlenih jer je broj nezaposlenih ostao nepromenjen.

  Gledajući međukvartalno, broj zaposlenih žena uvećan je za 13,1 hiljadu, dok je broj zaposlenih muškaraca manji za 13,6 hiljada.

  Najveći međukvartalni rast zabeležen je u sektoru Trgovina na veliko i malo i popravka motornih vozila, gde je radilo 34,3 hiljade lica više, a najveće smanjenje zaposlenosti pretrpela je poljoprivreda u kojoj je bilo 38,2 hiljade zaposlenih manje nego u trećem kvartalu.

  https://www.bizlife.rs/biznis/poslovne-vesti/rastu-plate-samo-dve-opstine-sa-prosekom-ispod-40-000-dinara/

   

  Izvor: Blic, Tanjug

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE