Zabrana plaćanja KEŠOM: Kod komšija samo do 500 EUR - BIZlife

Prijavite se na naš newsletter "PREGLED DANA"

Zabrana plaćanja KEŠOM: Kod komšija samo do 500 EUR

U Severnoj Makedoniji je stupila na snagu zabrana plaćanja gotovinom u iznosima većim od 500 evra, odnosno 30 hiljada i 700 makedonskih denara.

Umesto keša, kupci roba i usluga u vrednosti većoj od spomenutog iznosa mogu koristiti isključivo kartice i plaćanje preko računa u bankama.

Spomenuto ograničenje je uneto u Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranje terorizma Severne Makedonije koji je stupio na snagu.

Ministar finansija Severne Makedonije Dragan Tevdovski opravdao je restrikcije u plaćanju gotovinom potrebom zaoštravanja borbe protiv sive ekonomije u toj zemlji.

Kritičari ovakvog načina borbe protiv sive ekonomije u Makedoniji ukazuju na čudnu odluku da se iz primene zadatih ograničenja prometa gotovinom izuzmu organizatori igara na sreću.

Upozoravaju i na činjenicu da je u većini zemalja EU čija pravila Severna Makedonija nastoji da usvoji na putu željene integracije u Uniju, plaćanje u gotovini ograničeno na iznos od 10.000 evra.

Makedonski mediji prenose anketu jedne od tamošnjih privrednih komora među kompanijama o ograničenju prometa gotovinom, prema kojoj 86 odsto firmi procenjuje da će im nova pravila otežati poslovanje.

Pritom Komora upozorava na neravnopravan položaj u koji ovakva ograničenja stavljaju mala preduzeća u odnosu na velike kompanije, te traži da se primena novih pravila za poslovanje s gotovinom odloži do daljeg.

Delu makedonskih poslodavaca su sporne i visoke kazne prekršiocima odredbe o ograničenju prometa kešom, a kreću se od 5.000 do čak 80.000 evra.

Udeo sive ekonomije u privrednim granama najjužnije bivše jugoslovenske republike, prema nezvaničnim procenama, varira od 25 do 50 odsto.

Izvor: Investitor.me

Foto: Pixabay

What's your reaction?

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

MAGAZINE ONLINE