S.Makedonija u VANREDNOM stanju, Hrvatska POOŠTRAVA mere

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  S.Makedonija u VANREDNOM stanju, Hrvatska POOŠTRAVA mere

  Predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski proglasio je vanredno stanje na celoj teritoriji svoje države u trajanju od 30 dana. U Hrvatskoj

  U televizijskom obraćanju on je rekao da je tu odluku doneo radi zaštite i borbe sa posledicama širenja virisa COVID-19 i da sadašnja tehnička vlada ima povećane nadležnosti.

  Pendarovski je rekao da će morati da budo odloženi vanredni parlamentarni izbori, zakazani za 12. april.

  Vlada u uslovima vanredne sitiacije moći će da donosi uredbe za zakonskom snagom sa ciljem da uvede veća ograničenja u kretanju ljudi i posebno da obezbedi veća sredstva za podršku ekonomiji, koja ulazi u izuzetno krizni period i već trpi velike gubitke.

  “Kao građane i kao državu nas očekuju teški dani, ali kao predsednik nemam nikave dileme o ispravnosti odluke koje donosim. Očekujem da će i Vlada, koja će u predstojećem period imati najveću odgovornost, biti na visini zadatka i iskušenja koji nosi aktuelni politički i istorijski trenutak”, rekao je Pendarovski.

  “Vanredno stanje će trajati 30 dana i onog trenutka kada parlament bude u mogućnosti da se sastane, biće mu (odluka o proglašenju vanredog stanja) podneta na potvrđivanje. Pre isteka tih 30 dana očekujem da mi Vlada podnese detaljan izveštaj o efektima i preduzetim merama i obrazloženje za eventualno produžavanje vanrednog stanja za još 30 dana”, rekao je Pendarovski.

  Parlament Severne Makedonije je raspušten 16. februara da bi bili vanredni izbori 12. aprila, a lideri parlamentarnih političkih partija postigli su juče konsenzus da ti izbori “treba da se odlože zbog stanja s korona virusom”.

  I Hrvatska se “zatvara”

  U Hrvatskoj od ponoći na snagu stupaju znatno strože mere u borbi protiv korona virusa, poput zabrane javnih okupljanja i rada trgovina osim za prehranu i higijenu, objavio je Nacionalni štab za civilnu zaštitu.

  U Hrvatskoj je potvrđeno ukupno 87 slučajeva zaraze korona virusom.

  Ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović najavio je da će se u celoj zemlji od ponoći na 30 dana otkazati svi javni događaji i okupljanja, a obustaviće se rad za sve uslužne delatnosti koje nisu preko potrebne za funkcionisanje zajednice.

  On je na novinarima u Zagrebu rekao da će se obustaviti rad muzeja, pozorišta, plesnih škola i biblioteka, kao i frizera, kozmetičara, pedikera, teretana, biće zatvoreni i verski objekti.

  Božinović je naglasio da mere podrazumevaju zatvaratanje ugostiteljskih objekata uz izuzetak usluga pripreme i dostave hrane, i narodnih kuhinja.

  Moći će da rade samo trgovine koje prodaju prehrambene proizvode i higijenske artikle, kao i apoteke, benzinske pumpe, pekare, kiosci, prodavnice hrane za životinje, kao i specijalizovane trgovine dečjom opremom i za invalidska pomagala.

  Poslodavci su dužni da osiguraju rad od kuće gde god je to moguće.

  Sve informacije o koronavirusu možete pronaći u posebnoj rubrici na našem sajtu COVID-19.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE