Sa odlivom mozgova ODLIJE se i DVE MILIJARDE evra godišnje

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Sa odlivom mozgova ODLIJE se i DVE MILIJARDE evra godišnje

  Odlazak mladih visokoobrazovanih ljudi iz Srbije pravi državi trošak koji se meri milijardama dolara, pokazuju pdaci istraživanja Instituta za razvoj i inovacije.

  Direktor Instituta za razvoj i inovacije Nenad Jevtović objašnjava za N1 da ulaganje države postaje trošak kada jedna mlada osoba napusti zemlju.

  Prema podacima istraživanja “Troškovi emigracije i štetne posledice” koje je uradio Institut, u jednu visokoobrazovanu osobu država uloži 34.000 evra, a doktor nauka Republiku Srbiju košta 55.000 evra.

  Institut je do ovih podataka došao posmatrajući jednog mladog čoveka koji je 2000. godine pošao u predškolsko, a 2017. diplomirao.

  Prikupljeni su podaci o tome koliko je u tu osobu uloženo novca od predškolskog do kraja studija, ali i koliko novca su roditelji uložili u neformalno obrazovanje, privatne časove i druge aktivnosti. U cifru od 34.000, odnosno 55.000 evra ušao je i trošak ulaganja u učeničke i studentske domove.

  Osim troška obrazovanja, postoje i druge ekonomske posledice odlaska mladih i obrazovanih iz zemlje. Jevtović kaže da Srbija gubi i u potencijalnom bruto društvenom proizvodu (BDP). U proseku to iznosi 19.500 evra po osobi.

  Do ove brojke došlo se prepoznavnajem direktnih, indirektnih i indukovanih troškova.

  Direktni znače to da niste u Srbiji i ne radite, pa i ne doprinosite. Indirektni su troškovi koji znače da pošto ne doprinosite, vi i ne trošite u Srbiji, pa samim tim i drugi manje proizvode i doprinose.

  Indukovani efekat je znači da ne plaćanjem poreza u Srbiji i država manje troši i ima manje dodatnog novca na raspolaganju, objašnjava Jevtović.

  Kada se ovi brojevi primene na ukupan broj otišlih mladih ljudi, dolazi se do enormnih troškova. Na osnovu gubitka BDP to je oko 900 miliona evra godišnje, a na osnovu ulaganja u obrazovanje trošak je između 300 miliona i 1,2 milijarde evra godišnje, zavisno od toga koliko smatramo da je građana napustilo zemlju.

  Kada na gubitak za obrazovanje dodamo i 900 miliona što ne doprinosimo BDP, dolazi se do cifre od 2,1 milijarde evra na godišnjem nivo, ističe Jevtović.

  Rešenje ove situacije leži u tome da se mladom čoveku omogući da radi posao kakav želi. Jevtović kaže da mladi kao dominantne razloge odlaska iz zemlje navode nizak životni standard, nemogućnost nalaženja posla, slabo plaćen posao i lošu ekonomsku situaciju.

  Izvor: N1

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Onda smo mi bogata zemlja i društvo, ako nam se toliko odlilo milijardi (u ljudima), a tek će da se odlije.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE