Do sada privredi Srbije 5 milijardi evra od lizinga

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Do sada privredi Srbije 5 milijardi evra od lizinga

  U poslednjih 12 godina, finansiranjem malih i srednjih preduzeća putem lizinga, u privredu Srbije investirano je više od 5 milijardi evra. Razlozi za to su što, u poređenju sa tradicionalnim načinima finansiranja, lizing omogućava lakše upravljanje troškovima i povoljnije uslove za krajnje korisnike, a ne zahteva dodatne garancije i obezbeđenja. Ovo je zaključak godišnje konferencije Asocijacije lizing kompanija Srbije (ALCS) i Privredne komore Srbije (PKS), koja nosi naziv „Lizing u godini preduzetništva – Jačanje privrede kroz razvoj malih i srednjih preduzeća”.

  Boris Stević, predsednik Asocijacije lizing kompanija Srbije, zadovoljan je jer se sve veći broj preduzetnika odlučuje za lizing: „Ono što nas posebno raduje jeste što je lizing prepoznat kao dobar način finansiranja za mala i srednja preduzeća, a samim tim i za jačanje srpske privrede. Vrednost novozaključenih ugovora godinama beleži stabilan rast. U 2014. porast je bio 4,7% u odnosu na prethodnu godinu, a ako pogledamo 2015. godinu on je iznosio 6,2 odsto. U prvoj polovini ove godine vrednost novozaključenih ugovora porasla za 30 miliona evra u odnosu na isti period 2015. godine.”

  Korisnici lizinga su kompanije iz različitih sektora, poput proizvodnog, transportnog, trgovinskog i sektora informativnih tehnologija. Ipak, Stević napominje da tržište lizinga ima još mnogo prostora za napredovanje. Zbog toga će se Asocijacija lizing kompanija Srbije i dalje zalagati za izmene i unapređenje Zakona o finansijskom lizingu. Poboljšanja bi trebalo da omoguće finansiranje javnih nabavki putem lizinga, što će uticati na njihovu transparentnost, kao i da uključe lizing u subvencionisanu nabavku poljoprivredne mehanizacije, čime bi se stvorili bolji uslovi za poljoprivrednike.

  Među učesnicima konferencije bili su predstavnici lizing kompanija, kao i korisnici lizinga, vlasnici malih i srednjih preduzeća. Dok su predstavnici lizinga pričali o trendovima i predviđanjima za budućnost, preduzetnici su ukazali na benefite lizinga zahvaljujući kojima su pokrenuli i osnažili svoje poslove.

  Izvor: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE