Samit završen bez dogovora o zamrzavanju proizvodnje nafte

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Samit završen bez dogovora o zamrzavanju proizvodnje nafte

  Predstavnici zemalja prozvođača nafte nisu danas uspeli da se dogovore o zamrzavanju proizvodnje, navodeći da je zvaničnicima potrebno više vremena da donesu odluku, pošto Iran nije učestvovao na samitu, ne želeći da podrži takvu meru.

  Učesnici samita u glavnom gradu Katara, Dohi, razmatrali su predlog o zamrzavanju proizvodnje nafte na januarskom nivou kako bi se suprotstavili globalnom trendu pada cene nafte, koja sada iznosi nešto više od 40 dolara po barelu, dok je sredinom 2014. barel koštao više od 100 dolara.

  Neuspeh najvećih proizvođača da se dogovore verovatno znači da će cena nafte opet pasti kad se tržišta otvore u ponedeljak, navodi AP.

  Katarski ministar energetike i industrije Muhamed bin Saleh el Sada izjavio je novinarima posle sastanka da 18 zemalja koje su se okupile na samitu veruju da se “osnove tržišta generalno popravljaju”.

  On je, međutim, izbegao da odgovori na pitanje da li je odsustvo Irana u današnjim pregovorima uticalo na ishod, kao i da li će još jedan poseban samit biti održan pre sledećeg sastanka članica OPEK-a u junu.

  “Poštujemo njihovu odluku i još ne znamo šta će se dešavati u budućnosti, ali to je bila suverena odluka Irana”, katao je El Sada.

  “Zamrzavanje bi bilo definitivno efikasnije ako bi veliki proizvođači, bilo članice OPEK-a kao što su Iran i drugi, ili zemlje koje nisu članice, bili ukljuičeni u zamrzavanje”, dodao je.

  Iran je odlučio da ne pošalje predstavnika na samit u Dohi jer ne podržava zamrzavanje proizvodnje, pošto nastoji da nadoknadi gubitke posle ukidanje međunarodnih sankcija.

  Saudijska Arabija je saopštila da neće podržati zamrzavanje, ako to ne učini i njen rival Iran.

  Katar, Rusija, Saudijska Arabija i Venecuela obećele su u februaru da će ograničiti proizvodnju ako i drugi proizvođači učine isto.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE