Samo 19 NAJPLAĆENIJIH penzionera - BIZlife

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Samo 19 NAJPLAĆENIJIH penzionera

  Najviša penzija u Srbiji viša je od najniže oko devet puta. Najvišim čekom trenutno može da se pohvali svega 19 penzionera.

  Ona se isplaćuje prema važećem Zakonu o PIO za sve kategorije korisnika, uključujući i profesionalna vojna lica, za 45 godina staža i iznosi 132.065 dinara.

  Na spisku Fonda PIO trenutno je 1.713.123 korisnika, a prosečna primanja za sve kategorije i vrste prava je 26.335 dinara.

  Otkad su uvedene poljoprivredne penzije, one su na dnu liste po visini i iznose 11.272 dinara, dok je najniži ček prema važećem zakonu za korisnike iz kategorije osiguranika zaposlenih i samostalnih delatnosti 14.338 dinara.

  Prema statistici Fonda, opština u koju stižu minimalne penzije je Malo Crniće – u proseku tek nešto više od 100 evra, odnosno 12.938 dinara. Slede penzioneri iz Žabara, čija koverta je deblja za svega 484 dinara.

  Ima i gradova u kojima su čekovi i viši. Time mogu da se pohvale u beogradskim opštinama Savski venac, Stari grad, Novi Beograd i Vračar, a njihov ukupan prosek je 34.364 dinara. Sa 33.552 dinara drugo mesto pripada Novosađanima, slede Pančevci sa 31.775, Borani 30.568…

  Penzije u Srbiji, od sledeće godine, trebalo bi da se usklađuju po “švajcarskom modelu” koji bi u 2020. godini doneo povećanje od oko pet odsto, što je u odnosu na trenutni prosečan iznos oko 1.350 dinara.

  Ovaj model praktično bi značio da će čekovi za više od 1,7 miliona penzionera rasti po modelu koji podrazumeva usklađivanje sa 50 odsto inflacije i 50 odsto rasta prosečne zarade.

  Izvor: Novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Vilenjak

   Mozda bi bill bolje da uzmu model Bocvane.On bi bio pogodniji da se omalovaze penzioeri.Svajcarski model!Samo da bude zvucnije.Sad bih vas opsovao da nisam vaspitan.

  • Vesna

   Nikada kod nas nije bilo ovoliko bede,siromaštva.Svakim danom sve više i više.Misli li naša država na svoje radnike,seljake,penzionere?Kako to da u našoj prelepoj i bogatoj zemlji samo preživljavamo.A može bolje,lepše da se živi.Tuga,gorčina,zabrinutost na licima,kako živeti i preživeti ?!

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE