Samo par dana posle najave prodaje - HAKERSKI napad na Apotekarsku ustanovu Beograd

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Samo par dana posle najave prodaje – HAKERSKI napad na Apotekarsku ustanovu Beograd

  Samo nekoliko dana nakon što je grad najavio da će prodati Apotekarsku ustanovu, apoteke koje posluju u njenom sklopu doživele su hakerski napad.

  Apoteke u sklopu Apotekarske ustanove Beograd nisu u utorak izdavale lekove na recept zbog upada sajber kriminalaca u centralne servere, potvrdila je za Večernje novosti Jasmina Bjeletić, direktorka ove ustanove.

  Ona ističe da pacijenti od srede mogu ponovo da podižu lekove, ali da trenutno postoji zastoj oko nabavke, što bi trebalo da se reši do petka.

  Prema rečima Bjeletićeve, do upada je došlo u noći između ponedeljka i utorka, kada je u glavne servere ubačen virus, koji je blokirao rad. Ona ističe da ova ustanova ima zaštitu, ali su hakeri ubacili novi.

  “Slučaj smo odmah prijavili policiji, operateru, a izjavu je dao i direktor zadužen za IT sector. Izdavanje lekova na recepet počelo je u sredu, ali smo stali sa tekućim poslovima oko nabavke lekova. To će biti normalizovano od petka. U magacinama ima dovoljno medikamenata, tako da pacijenti neće trpeti. Uspećemo da bekapujemo sve podatke, tako da neće biti veće štete. Planirali smo da, u ovoj godini, uvedemo poseban sistem zaštite”, kaže Bjeletić.

  U sastavu Apotekarske ustanove Beograd nalaze se 124 apoteke na teritoriji 17 beogradskih opština, sa više od hiljadu zaposlenih. Ova zdravstvena ustanova je lider po veličini i broju zaposlenih, i kao takva jedinstvena ustanova na Balkanu i jugoistočnoj Evropi uopšte. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić nedavno je najavio i privatizaciju Apotekarske ustanove Beograd, čiji je osnivač Grad.

  https://www.bizlife.rs/aktuelno/vesti-dana/beogradska-rasprodaja-posle-sava-centra-i-beogradjanke-evo-sta-je-sledece/

  Izvor: Večernje novosti

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE