SAMO TRI opštine u Srbiji imaju POZITIVAN prirodni priraštaj

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SAMO TRI opštine u Srbiji imaju POZITIVAN prirodni priraštaj

  Državna sekretarka Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić izjavila je da je pitanje demografije nacionalno pitanje broj jedan.

  “Od 169 opština u Srbiji samo tri opštine imaju pozitivan prirodni priraštaj. Od presudne je važnosti da zajedničkim snagama stvorimo dobre uslove za život mladih na lokalnom nivou, kako bi se promenila sumorna statistika i stopa rodnosti povećala”, rekla je Milka Milovanović Minić u Ćupriji.

  Ona je naglasila da su se u Srbiji rodile 594 bebe manje u prvih osam meseci u ovoj godini, nego u istom periodu prošle godine, a da je stopa smrtnosti veoma visoka – 11,6 odsto.

  Predsednik opštine Ćuprija Jovica Antić iskazao je na sastanku sa predstavnicima Ministarstva za brigu o porodici i demografiju zadovoljstvo što to ministarstvo vrši analizu stanja i bavi se problemima koji se tiču prirodnog priraštaja i pitanjima socijalne zaštite.

  “Verujem da će nakon analize koje Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju trenutno sprovodi, proisteći brojni korisni zakoni i tehnička rešenja”, rekao je Antić.

  Državna sekretarka podsetila je da resorno ministarstvo radi na mnogim zakonskim rešenjima, ali je istakla i da je promena demografskih pokazatelja jedan dug zadatak, koji nije “ni pitanje za jednu opštinu, ni pitanje za jednog predsednika, niti za jedan mandat, već dugoročni zadatak svih nas”.

  Ona je još naglasila da nizak natalitet nije ni pitanje novca, što pokazuju kretanja u državama sa razvijenim ekonomijama, i zaključila da je pre svega promena svesti, uz saznanje “da rapidno nestajemo”, ono što bi trebalo da preokrene negativne trendove u prirodnom priraštaju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE