SANKCIJE Turskoj zbog "bušenja" NAFTE kod Kipra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  SANKCIJE Turskoj zbog “bušenja” NAFTE kod Kipra

  Ministri spoljnih poslova 28 zemalja članica Evropske unije usvojili su prvu seriju sankcija Turskoj zbog istraživanja gasa i nafte u vodama kod Kipra, na šta iz Ankare stigao odgovor da neće odustati od svojih aktivnosti.

  Šefovi diplomatije zemalja EU naveli su da će obustaviti razgovore s Turskom o sporazumu o avio-saobraćaju, da će da zatraži od Evropske investicione banke da razmotri kredite koje daje Ankari i da će smanjiti finansijsku pomoć Turskoj naredne godine, prenela je agencija AP.

  Ministri spoljnih poslova naglasili su i da se radi na dodatnim “ciljanim merama” kažnjavanja Turske, koja je započela pregovore o priključenju Uniji još 2005. godine.

  Lideri EU u junu su upozorili Tursku da mora da obustavi potragu za gasom i naftom oko Kipra ili će se suočiti sa merama EU. Brisel je tada naveo da turske naftne bušotine krše suverenitet Kipra i međunarodne zakone.

  Turska je okarakterisala kao “bezvredne” sankcije i najavila da će poslati novi brod na istok Sredozemlja, radi intenzivnijeg rada na eksploataciji gasa u blizini Kipra.

  Tursko ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo je da odluke EU da ograniči kontakte i finansiranje Ankare neće uticati na njenu odlučnost da nastavi svoje energetske aktivnosti u regionu.

  Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu rekao je da ne treba posebno ozbiljno shvatati odluke EU o smanjenim kontaktima i finansiranju Ankare zbog njenih naftnih i gasnih bušotina oko Kipra.

  Izvor: RTS, Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | powered by Premium Hosting
  Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE