ŠANSA ZA BIZNIS: Velika potražnja za šumadijskim lešnicima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  ŠANSA ZA BIZNIS: Velika potražnja za šumadijskim lešnicima

  U Šumadiji će se podizati zasadi lešnika, jer potrebe konditorske industrije rastu i veliki otkupljivač Ferero traži kooperante.

  Iako naša zemlja ima povoljne klimatske uslove za uzgoj leske, računica pokazuje da Srbija godišnje potroši oko devet miliona dolara na uvoz lešnika, uglavnom iz Turske. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede u Srbiji je registrovano oko 1200 hektara pod leskom, a godišnji prihod premašuje 5000 tona.

  Proizvodnja lešnika iz Šumadije preselila se u Vojvodinu, a najveće registrovane površine pod leskom su u Šidu, Kuli, Šapcu i Vršcu. Imajući u vidu da potrebe konditorske industrije rastu, kao i to da veliki otkupljivač Ferero traži kooperante, za ovdašnje poljoprivredne proizvođače i sve ostale zainteresovane, biće organizovana prezentacija projekta “Podizanje zasada leske u Srbiji“ koji su podržali Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine i Institut za primenu nauke u poljoprivredi.

  Prezentacija je organizovana u “Centru za poljoprivredu i ruralni razvoj“ u Cerovcu nadomak Kragujevca Projekat je namenjen svim poljoprivrednim gazdinstvima sa najmanje hektarom zemljišta pogodnog za gajenje leske.

  Kompanija Agriser nudi sklapanje ugovora sa potencijalnim kooperantima na teritoriji Kragujevca i okoline koji podrazumeva kupovinu sadnica leske po ceni povoljnijoj od tržišne, uslugu agronoma u tehnologiji gajenja, otkup lešnika, kao i odgovarajuću kreditnu liniju koja podržava investiciju.

   

  Izvor: InfoKG

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Komentari

  • Agronom

   Zašto ne objavite potpunu informaciju. Šta se od proizvođača lešnika traži i šta može da očekuje. Nije tako sjajno kako se iz članka može zaključiti. Uzgred, do punog roda treba 7 godina, a za to vreme u Srbiji se svašta može desiti.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE